Česko bylo nejrychleji se zadlužující zemí v EU, ekonomický růst patřil k nejnižším, píší kontroloři

Česko bylo loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie, konstatuje ve své pondělní zprávě Nejvyšší kontrolní úřad. Schodek rozpočtu také překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020. A Česko se zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU, dodává úřad. Pozitivní zprávou podle něj je, že země eviduje nejnižší nezaměstnanost ze zemí unie.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko sice zůstává jednou z nejméně zadlužených zemí Evropské unie, loni ale byla meziročně nejrychleji se zadlužující zemí. Podíl veřejného dluhu ve vztahu k hrubému domácímu produktu se loni zvýšil meziročně o 4,2 procentního bodu, upozorňuje Nejvyšší kontrolní úřad.

Ceny plynu je třeba zastropovat na celoevropské úrovni, říká viceguvernérka ČNB Zamrazilová

Číst článek

„Zatímco dvacet zemí unie dokázalo v roce 2021 meziročně své zadlužení k HDP snížit, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body,“ konstatuje prezident NKÚ Miloslav Kala.

Podle šéfa kontrolního úřadu Miloslava Kaly brání lepšímu výsledku zejména vysoký podíl mandatorních a kvazimandatorních výdajů státu, který loni dosáhl 94 procent příjmů státního rozpočtu.

„Bez zásadní reformy těchto výdajů, bez razantního zefektivnění, zrychlení a zeštíhlení státního aparátu a bez reforem všech systémů, včetně sociálního a zdravotního, nelze veřejné rozpočty zkonsolidovat. A to ani v dobách ekonomického růstu,“ uvedl Kala. Pokud stát nepůjde cestou úspor, bude podle kontrolorů nutné navýšit příjmy státu.

Schodek státního rozpočtu dosáhl loni téměř 420 miliard korun. O více než 52 miliard tak překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020. „A to přesto, že ekonomické restrikce související s pandemií covidu-19 v loňském roce nedosahovaly takové míry jako v roce 2020,“ podotýká Nejvyšší kontrolní úřad.

Stavební spoření je jen kapkou v moři, ušetřit musí stát desítky miliard, míní ekonomka Horská

Číst článek

Česko se loni také zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU.

„HDP meziročně vzrostl o 3,3 procenta, což bylo o 2,1 procentního bodu méně než průměr EU. V porovnání s námi vykázaly nižší růst HDP pouze Slovensko a Německo,“ uvádí NKÚ. Důvodem bylo zejména horší saldo zahraničního obchodu.

Kontroloři naopak upozorňují, že Česko mělo loni nejnižší míru nezaměstnanosti, a to 2,8 procenta. „Byla tak o 4,2 procentního bodu nižší než průměrná míra nezaměstnanosti v Evropské unii (7 procent).“

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme