Propad české ekonomiky se ve třetím čtvrtletí zpomalil. Francie vykázala rekordní nárůst

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí zmírnila propad. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 5,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí se přitom kvůli koronaviru snížil o 10,9 procenta, což byl nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky, vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Ve třetím čtvrtletí pak rekordně vzrostla i francouzská a německá ekonomika.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Mezičtvrtletně vzrostl HDP ve 3. čtvrtletí o 6,2 procenta. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky, a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu služeb,“ uvedl ředitel odboru národních účtů statistického úřadu Vladimír Kermiet.

Návrat českého hospodářství na úroveň před koronavirem? Až v roce 2023, odhadují ekonomové

Číst článek

V meziročním srovnání klesla hrubá přidaná hodnota ve všech odvětvích národního hospodářství. Negativní vliv na snížení hrubé přidané hodnoty měl hlavně vývoj v průmyslu a také v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství.

Zveřejněný předběžný odhad prozatím nespecifikuje detaily vývoje HDP, bližší strukturu zveřejní ČSÚ v dalších týdnech.

Analytici oživení ekonomiky ve třetím čtvrtletí očekávali. Zveřejněná čísla jejich odhady dokonce překonala. Analytici ale upozornili, že kvůli špatnému vývoji koronavirové epidemie potrvá oživení jen jeden kvartál a ve 4. čtvrtletí bude meziroční pokles HDP znovu dvojciferný.

Statistici v pátek uvedli, že zaměstnanost ve třetím čtvrtletí klesla proti stejnému loňskému období o 1,7 procenta, mezičtvrtletně byla nižší o 0,1 procenta.

Francie a Německo

Ve třetím čtvrtletí vzrostla i francouzská ekonomika, proti předchozím třem měsícům vykázala vzestup o 18,2 procenta, informoval francouzský statistický úřad. V předchozím čtvrtletí se hrubý domácí produkt v reakci na dopady šíření nového koronaviru a zavedení plošné karantény naopak o 13,7 procenta snížil.

Deutsche Bank se ve čtvrtletí překvapivě vrátila k zisku. Na akcionáře připadá pět miliard korun

Číst článek

Ekonomové i francouzský statistický úřad připomínají, že ekonomika i po rekordním růstu zůstává pod úrovní, kde byla před koronavirovou krizí. Meziročně ve třetím čtvrtletí klesla o 4,3 procenta.

Ministr financí Bruno Le Maire v pátek uvedl, že za celý rok ekonomika podle aktualizovaného výhledu zaznamená pokles o 11 procent. Dosud vláda počítala s desetiprocentním propadem. Země se podle něj k solidnímu růstu vrátí v roce 2021. Finanční pomoc firmám za plošné karantény bude měsíčně činit 15 miliard eur (přes 410 miliard korun), řekl Le Maire.

Rekordní růst zaznamenala ve třetím čtvrtletí i německá ekonomika, a to o 8,2 procenta. Růst hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí překonal odhady analytiků, kteří čekali vzestup zhruba o 7,3 procenta. V předchozím kvartálu, kdy už se naplno projevovaly dopady pandemie, německá ekonomika klesla o rekordních 9,7 procenta, uvedl německý statistický úřad.

Příští rok čeká německá vláda růst ekonomiky o 4,4 procenta. Aktualizace údajů na letošní rok znamená, že Německo sice prochází jednou z nejhorších hospodářských krizí od konce druhé světové války, nicméně si vede lépe než po finanční krizi v roce 2009.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme