‚Černé scénáře se nenaplňují,‘ říká Schillerová o ratingu Moody´s. Česko má stabilní výhled

Potvrzení ratingu Aa3 se stabilním výhledem od mezinárodní ratingové agentury Moody´s je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) skvělou zprávou. Ministerstvo to v sobotu sdělilo ČTK. Bere ji za potvrzení dobrého směru české hospodářské politiky. Podle Moody's Investors Service zůstává ekonomická odolnost země ve střednědobém i dlouhodobém výhledu silná, navzdory ekonomickému šoku, který vyvolala pandemie.

Praha (Aktualizováno: 11:59 6. 2. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání vlády

„Zpráva Moody´s je velmi očekávaným, nezávislým zhodnocením naší finanční a rozpočtové politiky,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na twitteru | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Zpráva Moody´s je velmi očekávaným, nezávislým zhodnocením naší finanční a rozpočtové politiky. Jsem moc ráda, že dopadlo opět výborně. Buďme realisté, černé scénáře se nenaplňují!“ napsala ministryně na twitteru.

Skvělá zpráva z Frankfurtu 🙋‍♀️ @Moody's Investors Service právě potvrdila vynikající hodnocení ČR. Hlavní důvody: nízké zadlužení, odolná ekonomika, zdravý bankovní sektor, atraktivita pro investory.

23:15 – 05. 02. 2021

8 106

Agentura podle ministerstva vyzdvihuje, že Česká republika vstoupila do krize s nízkou úrovní veřejného zadlužení a dobrou pozicí na dluhopisových trzích.

„Agentura si kromě nízké úrovně zadlužení a odolné ekonomiky všímá také zdravého a stabilního bankovního sektoru, dostatečných likviditních rezerv, silného institucionálního uspořádání i atraktivitu ČR pro zahraniční investory,“ dodalo ministerstvo.

Stabilní výhled znamená, že Moody's v dohledné době změnu ratingu nepředpokládá. Podle analytiků Moody's odráží například silnou úvěrovou pozici a nízkou expozici vůči rizikům, zejména díky odolnému a stabilnímu bankovnímu sektoru. Pevné jsou ukazatele likvidity na vládní i vnější úrovni, agentura se rovněž opírá o předvídatelnost vládních kroků, zatímco politické riziko hodnotí jako nízké.

„Moody's neočekává, že pandemie způsobí citelné trvalé škody, ekonomika se v reálném vyjádření vrátí na předkrizovou hodnotu hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2022. Ve srovnání s blízkými konkurenty se stejným ratingem, především s Belgií a Spojeným královstvím, má Česká republika silnější potenciál růstu,“ píše se ve zprávě Moody's.

Moody’s Investors Service ve svém nejnovějším hodnocení potvrzuje rating ČR pro dlouhodobé závazky na vynikajícím stupni Aa3 se stabilním výhledem. Podle Moody’s zůstává odolnost tuzemské ekonomiky, navzdory otřesům způsobených pandemií, silná. mfcr.cz/cs/aktualne/ti…

23:23 – 05. 02. 2021

4 20

Česko má současný rating od předloňského října, tehdy ho agentura po zhruba 17 letech hodnocení A1 zlepšila, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podobně příznivě se podle něj v lednu vyjádřila agentura Fitch Ratings.

„Agentura Moody’s, stejně jako Fitch, už ve svém nynějším hodnocení pochopitelně bere v potaz dopad daňového balíčku schváleného koncem loňského roku. Očekává, že právě i v jeho důsledku v roce 2022 dosáhne poměr veřejného zadlužení k hrubému domácímu produktu úrovně 45 procent, v roce 2024 pak 48 procent. Česko by tak mělo zůstat v první polovině běžícího desetiletí celkem přesvědčivě pod úrovní takzvané dluhové brzdy ve výši 55 procent,“ vysvětlil Kovanda.

Světoví experti tak podle něj nevyhlíží „rozvrat veřejných financí“, před kterým se při přijímání daňového balíku varovalo.

Česká ekonomika loni kvůli pandemii klesla o 5,6 procenta, což je lepší výsledek, než jaký zaznamenala Evropská unie. Její ekonomika klesla o 6,4 procenta. Moody's předpovídá, že česká ekonomika se začne zotavovat zhruba od poloviny letošního roku, v letošním i příštím roce předpovídá průměrný růst o 3,2 procenta.

Česká národní banka (ČNB) tento týden zlepšila výhled růstu na letošní rok na 2,2 procenta, výhled na příští rok naopak zhoršila a čeká růst o 3,8 procenta.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů půjčovat příslušnému státu či jinému subjektu i na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán věřiteli a tím je pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme