Ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 8,1 procenta, příjmy i spotřeba domácností výrazně vzrostly

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle zpřesněného údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) proti stejnému loňskému období stoupla o 8,1 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento. Předchozí odhad z konce srpna uváděl meziroční nárůst hrubého domácího produktu o 8,2 procenta, mezičtvrtletní výsledek zůstal beze změny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová krajina, Japonsko.

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V prvním čtvrtletí letošního roku klesl HDP podle revidovaných dat meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

Plýtváme vším, energií, vzdělanými i vodou. Změňme se na ekonomiku talentu, radí exministr Pilný

Číst článek

Příjmy i spotřeba domácností ve druhém čtvrtletí výrazně stouply. Reálné příjmy obyvatelstva vzrostly proti předchozímu čtvrtletí o 3,9 procenta, což je nejvyšší mezičtvrtletní růst v historii měření, uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet a doplnil, že rozvolnění protiepidemických opatření pak vedlo k mezičtvrtletnímu růstu spotřebních výdajů na obyvatele o 4,8 procenta. V meziročním srovnání byly příjmy domácností na obyvatele vyšší o 6,4 procenta a reálná spotřeba domácností o 8,6 procenta vyšší.

Míra úspor domácností dosáhla ve sledovaném kvartále podle statistiků 21,3 procenta. „I přes vysoké tempo růstů spotřebních výdajů dosáhla míra úspor domácností vysokých hodnot,“ konstatoval Kermiet. Nicméně proti prvním třem měsícům roku byly úspory domácností nižší o 3,2 procentního bodu a proti loňskému druhému čtvrtletí o 2,1 bodu nižší.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 2. čtvrtletí 38 890 Kč. Oproti předchozímu čtvrtletí tak reálně stoupl o 3,9 procenta a meziročně o 10,1 procenta.

Nefinančním podnikům zisk mezičtvrtletně klesl, stouply ale jejich investice. Míra zisku uvedených podniků dosáhla 46,4 procenta, což bylo o 0,6 procentního bodu méně než v prvním čtvrtletí, ale o tři body více než před rokem. Mzdové náklady nefinančním podnikům meziročně vzrostly o 9,7 procenta. Míra jejich investic pak proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,1 procentní bodu na 26,6 procenta, meziročně byla ale nižší o 3,3 bodu. Statistici v této souvislosti upozornili, že meziroční indexy do značné míry ovlivnila nízká srovnávací základna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme