Čínská centrální banka chce podpořit ekonomický růst, sníží požadavek na rezervy komerčních bank

Čínská centrální banka (PBOC) sníží požadavek výše minimální hotovosti, kterou musí komerční banky držet jako rezervu. Banky tak budou mít od pondělí k dispozici 800 miliard jüanů (2,6 bilionu korun), které mohou použít na poskytování úvěrů. Informovala o tom ve středu tisková agentura Nová Čína. Krok má podpořit zpomalující ekonomický růst země.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský jüan

Čínský jüan | Foto: Kim Kyung-Hoon | Zdroj: Reuters

Všem bankám se od 6. ledna nově sníží poměr minimálních požadovaných rezerv o půl procentního bodu. Naposledy takový krok čínská centrální banka učinila loni v září. Od počátku roku 2018 PBOC snížila požadavek na rezervy již osmkrát.

Trump oznámil, že první fázi dohody s Čínou podepíše v polovině ledna v Bílém domě

Číst článek

Agentura AP připomíná, že oslavy nejvýznamnějšího čínského svátku, tedy lunárního nového roku, letos připadají na 25. ledna. Společnosti v nastávajícím období potřebují hotovost na vyplácení prémií, dorovnání dluhů a pokrytí dalších výdajů.

Agentura Nová Čína nicméně cituje nejmenovaného zástupce centrální banky, podle nějž opatření není předzvěstí nějaké rozsáhlého stimulačního programu. „Postoj zachovávat obezřetnou měnovou politiku se nemění,“ uvedl zástupce banky.

Peking přijal řadu opatření pro otevření trhu a snížil některá cla, aby oživil hospodářský růst. Ten se ve třetím čtvrtletí zvýšil o šest procent, což bylo nejslabší tempo od roku 1992. Vedle vlivu americko-čínské obchodní války k situaci přispěl ochabující zájem o automobily i bydlení a vzrůstající vliv státních společností, napsala agentura AP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme