Čína v zásadních otázkách neustoupí. Za neúspěšná obchodní jednání podle Pekingu mohou USA

Peking obvinil Spojené státy z tvoření překážek v obchodních jednáních s tím, že nejnovější americká cla na dovoz čínského zboží obchodní spor mezi dvěma velmocemi nevyřeší. Podle agentury Reuters to vyplývá z v neděli zveřejněné zprávy čínské vlády k obchodním jednáním s USA.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké úřady Claiborneovou z činu poprvé obvinily už v roce 2017, v předvečer summitu mezi americkým a čínským prezidentem (ilustrační foto)

Celní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu. (ilustrační foto) | Foto: Mark Schiefelbein | Zdroj: Reuters

V dokumentu stojí, že Čína neustoupí v zásadních otázkách. Zároveň zpráva tvrdí, že Čína je schopna zajistit pokračující rozvoj a ekonomické vyhlídky jsou „velmi optimistické“.

Čína začala uplatňovat odvetná cla na americké zboží, týkají se zemního plynu nebo masa

Číst článek

Celní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kdy Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Ve stejnou dobu vstoupila v platnost pětadvacetiprocentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme