Výnosy čínských dluhopisů dál klesají, zahraniční investoři se jich zbavují už pátým měsícem

Zahraniční investoři v červnu již pátý měsíc za sebou snížili objem čínských dluhopisů ve svém držení. Odliv finančních prostředků z kdysi oblíbených obchodů je výsledkem zvýšeného geopolitického rizika a také zpomalování hospodářského růstu, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Šanghaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plenární zasedání Komunistické strany Číny v Pekingu

Plenární zasedání Komunistické strany Číny v Pekingu (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle údajů čínské centrální banky zahraniční investoři vlastnili na konci června jüanové dluhopisy obchodované na čínském mezibankovním trhu s dluhopisy za 3,57 bilionu jüanů (12,7 bilionu Kč). O měsíc dříve měli v držení dluhopisy za 3,66 bilionu jüanů.

Čínský trh s dluhopisy v hodnotě 20 bilionů dolarů (480 bilionů Kč) bojuje od února z nepřetržitým odlivem zahraničních investorů. Rozdílná měnová politika smazala výhodu Číny ve výnosnosti ve srovnání se Spojenými státy. Zájem investorů snížily také rostoucí geopolitické napětí a nové případy nemoci covid-19 v Číně.

Výnos desetiletých dluhopisů čínské vlády je nyní téměř o 0,12 procentního bodu nižší než jejich amerických protějšků. Na konci loňského roku byl naopak o 1,3 procentního bodu vyšší.

Čínská ekonomika se propadla ve druhém čtvrtletí o 2,6 procenta. To je více, než se čekalo

Číst článek

Smaže jüan ztráty?

Ekonomka banky ING Iris Pangová upozorňuje, že náladu zahraničních investorů by mohly ještě zhoršit další otřesy na čínském trhu s nemovitostmi, kde někteří kupující odmítají splácet hypotéky na nedokončené byty.

Vzhledem k tomu že fiskální zdraví Číny je lepší než dalších velkých ekonomik, a navíc není jisté, jak to bude s ekonomickým růstem ve zbytku světa, mohl by podle ní odliv peněz zpomalit a jüan by mohl smazat část letošních ztrát. Odliv už částečně zpomalil po ukončení koronavirových omezení v Šanghaji.

Čína také zavedla řadu stimulačních opatření na pomoc ekonomice zasažené covidem-19, která v prvním pololetí vzrostla jen o 2,5 procenta. Země podnikla tento měsíc nové kroky, aby přilákala zahraniční investory do dluhopisů. Oznámila také, že sníží poplatky za služby, zlepší přístup zahraničním investorům k zajištění před ztrátou a zjednoduší proces otevírání účtů.

Objem čínských dluhopisů v držení zahraničních investorů se v letech 2019 až 2021 více než ztrojnásobil. Stále však zůstává relativně nízký a tvoří 2,9 procenta mezibankovního trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme