Důvěra v českou ekonomiku byla v květnu nejnižší za tři roky: pesimističtí jsou hlavně podnikatelé

Důvěra v českou ekonomiku se letos v květnu propadla na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Oproti dubnu klesla o 1,4 bodu na hodnotu 95,7. Oznámil to v pátek Český statistický úřad. Níž byla důvěra naposledy v červenci roku 2016. V květnu klesla meziměsíčně důvěra podnikatelů, zatímco u spotřebitelů stoupla. Meziročně se důvěra v hospodářství snížila mezi podnikateli i spotřebiteli.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Důvěra v ekonomiku je nejnižší od července 2016. | Foto: Ladislav Bába

Informace o důvěře v ekonomiku zveřejnil na svých stránkách Český statistický úřad. Méně v květnu důvěřovali tuzemské ekonomice ve srovnání s dubnem podnikatelé v průmyslu a vybraných službách.

Naopak u stavebníků důvěra po dubnovém poklesu vzrostla a mírně stoupla také u podnikatelů v obchodě. Ve srovnání s loňským květnem však důvěra rostla jenom u podnikatelů ve stavebnictví.

Úroková sazba hypoték klesla na 2,85 procenta. Mírně se snížil i zájem lidí

Číst článek

Indikátor celkové důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o dva body na hodnotu 93,8. Nejnižší byla důvěra v průmyslu, kde klesla o 2,2 bodu na 91,2. Průmyslové podniky očekávají podle průzkumu Českého statistického úřadu pro příští tři měsíce pokles tempa růstu výroby.

Ve službách se důvěra snížila o 2,5 bodu na 94,9. U podnikatelů ve službách kleslo hodnocení současné poptávky i očekávání poptávky v příštích měsících. Snížilo se také hodnocení očekávání ekonomické situace a zaměstnanosti.

Pozitivněji naopak hodnotili hospodářství podnikatelé ve stavebnictví a obchodu. Důvěra stoupla u stavebníků o jeden bod na 106,9 a u obchodníků 0,5 bodu na hodnotu 94,0. Ačkoli stavebníci očekávají v příštích třech měsících pokles tempa růstu stavební činnosti, celková ekonomická situace v jejich oboru se podle nich v příštích šesti měsících bude zlepšovat. Podnikatelé v obchodě zvýšili hodnocení stavu zásob naskladněného zboží.

Důvěra spotřebitelů se v květnu meziměsíčně zvýšila o 1,3 bodu na hodnotu 105,1. U spotřebitelů se zvýšily plány na spoření, zatímco obavy ze zhoršení ekonomické situace nerostly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme