Unijní ekonomika po stagnaci klesla o 0,1 procenta, uvádí Eurostat. V Maďarsku se podařilo snížit inflaci

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů klesla o 0,1 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí o 0,4 procenta vzrostla. Po dalším zpřesnění údajů to ve své středeční zprávě oznámil Eurostat. Dosud uváděl, že hrubý domácí produkt Unie stagnoval. Česko je spolu s dalšími třemi členskými státy v recesi. V Maďarsku se pak míra inflace v únoru po více než roce snížila, z hodnoty 25,7 procenta klesla na 25,4 procenta.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, euro (ilustrační foto)

Unijní ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů klesla o 0,1 procenta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V zemích platících eurem ekonomika v závěru loňského roku stagnovala. I to je zhoršení proti předchozí zprávě, která uváděla růst o 0,1 procenta. Vzestup hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí Eurostat zpřesnil na 0,4 procenta, v předběžné zprávě pro oba bloky uváděl růst o 0,3 procenta.

V meziročním srovnání ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 1,7 procenta, zatímco růst v eurozóně byl nepatrně silnější a dosáhl 1,8 procenta. Ve třetím čtvrtletí růst HDP v eurozóně dosáhl meziročně 2,4 procenta, v celé Unii pak 2,6 procenta.

Za celý loňský rok pak ekonomika eurozóny i celé Unie vzrostla o 3,5 procenta. O rok dříve eurozóna vykázala růst o 5,3 procenta, ekonomika celé Evropské unie vzrostla o 5,4 procenta.

Maďarská ekonomika

Míra inflace v Maďarsku z lednové hodnoty 25,7 procenta klesla na 25,4 procenta, v růstu ale pokračovaly například ceny potravin, uvedl ve středu ve své předběžné zprávě maďarský statistický úřad. Země má nadále nejvyšší inflaci ze zemí Evropské unie.

Během prosince klesla inflace v Evropské unii na 10 procent. V Česku přesahuje 16 a je tak pátá nejvyšší

Číst článek

Tamní ceny potravin byly v únoru proti stejnému měsíci před rokem vyšší o 43,3 procenta, tempo jejich růstu se tím zmírnilo ze 44 procent v lednu. Ceny v této kategorii se zvyšují pomaleji už druhým měsícem v řadě, což je ale dáno vysokou srovnávací základnou.

Chleba je proti loňsku dražší o 71,1 procenta, vejce o 79,2 procenta a mléčné výrobky o 76,2 procenta. Ceny za elektřinu, plyn a další paliva byly meziročně vyšší o 49 procent, z toho u plynu růst činí 78,4 procenta.

Meziměsíčně ceny v Maďarsku vzrostly o 0,8 procenta. To je výrazné zpomalení oproti lednu, kdy růst činil 2,3 procenta. Potraviny proti lednu zdražily o 1,7 procenta, ceny v kategorii elektřina, plyn a další paliva naopak o dvě procenta klesly. Spotřebitelé platili o 5,4 procenta méně za plyn.

Technická recese

V České republice v lednu vzrostla cena zemního plynu meziročně o 87 procent, elektřina byla dražší o více než 36 procent. Potraviny a nealkoholické nápoje zde proti loňskému lednu zdražily téměř o čtvrtinu.

Míra inflace v Evropské unii dále překonává rekordy. V říjnu vystoupala na 11,5 procenta

Číst článek

Česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku klesla o 0,4 procenta po poklesu o 0,3 procenta ve třetím čtvrtletí. Ocitla se tak v technické recesi, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou.

V recesi se v závěru roku nacházely ještě další tři státy, a to zmíněné Maďarsko, Estonsko a Finsko. Meziročně ekonomika České republiky zpomalila růst na 0,2 procenta z tempa 1,5 procenta ve třetím čtvrtletí.

Ekonomika Spojených států vykázala pro srovnání ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům růst o 0,7 procenta po růstu o 0,8 procenta ve třetím čtvrtletí. Meziročně tamní ekonomika vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí o 0,9 procenta po růstu o 1,9 procenta o čtvrtletí dříve. Američtí statistici používají odlišnou metodiku výpočtu než ti unijní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme