Ekonomika EU mezičtvrtletně stagnovala

Ekonomika Evropské unie v prvním čtvrtletí letošního roku stagnovala. Informoval o tom dnes Evropský statistický úřad. Podobně je na tom také eurozóna. Té se podařilo vyhnout recesi, a to především díky výsledkům německé ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak na tom bude v druhém pololetí české hospodářství?

Jak na tom bude v druhém pololetí české hospodářství? | Foto: Free Digital Photos

Ta navzdory očekávání analytiků stoupla o půl procenta. Česká ekonomika naopak spadla do ještě hlubší recese, když za první tři měsíce roku 2012 klesla o jedno procento.

Analytik ČSOB Petr Dufek označil výsledky německé ekonomiky za lepší zprávu. „Německo si drží velmi slušný růst, a to je dobrá zpráva pro českou ekonomiku, protože jinak bychom na tom mohli být ještě hůř." Ekonomika Německa v prvním kvartále rostla o půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji evropské ekonomiky mluvil ve Světě o jedné analytik ČSOB Petr Dufek

Ocenil i další země: „Jejich výsledky byly pozitivní. A do této skupiny patří pobaltské země, Slovensko, Finsko. Takže celkově obrázek vypadá lépe."

„Ale na druhé straně je třeba mít na paměti, že jsou země, které vykazují velmi špatné výsledky. A je to především tolik zmiňované Řecko, ale vedle něho je to dnes i Itálie," konstatoval Dufek.

„Německo těží z růstu Ameriky a dokázalo velmi těžit i z růstu Asie. A dokud se Němcům bude dařit vyvážet investiční zboží a automobily do těchto regionů, tak se mu bude dařit navzdory tomu, co se děje v Evropě."

„Německá ekonomika nám silně pomáhá. Vidíme to na exportech, na průmyslu." Připomněl ale, že zbytek naší ekonomiky, který není orientován na vývoz do Německa, ztrácí. Příkladem jsou stavebnictví nebo služby, které jsou postižené slabou poptávkou.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí o procento klesla

Číst článek

Podle Evropské komise by měla letos evropská ekonomika propadnout o tři desetiny procenta a hospodářství Evropské unie by mělo stagnovat. Podobné prognózy zatím Dufek považuje za reálné. „Pořád se tu ale vznáší velká nejistota, pokud jde o Řecko. Zda bude mít nové volby, jestli náhodou nevystoupí z eurozóny.“

V takových případech by podle něho následoval negativní dominový efekt v důvěře v evropský finanční systém. „A to je věc, kterou v tuto chvíli nikdo odpovědně nedokáže odpovědět,“ zdůraznil analytik ČSOB Petr Dufek.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme