Ekonomika eurozóny roste. Podle expertů ale jen dočasně

Eurozóna si společně s Evropskou unií udržela ekonomický růst. Obě ekonomiky ve třetím kvartále shodně rostly o 0,2 procenta. Oznámil to Evropský statistický úřad Eurostat. Kladná čísla zajistila především Francie s Německem. K ekonomické stagnaci došlo ve čtyřech zemích Evropské unie včetně České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize eurozóny

Krize eurozóny | Foto: Free Digital Photos

„Je zcela zřejmé, že tato pozitivní čísla byla na dlouhou dobu poslední. Již koncem roku, nejpozději na začátku roku příštího nás čeká zřetelné ochlazení všech ekonomik, tedy i té německé,“ říká Petr Robejšek, expert na mezinárodní politiku a hospodářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci v Evropě mluvil na Rádiu Česko Petr Robejšek, expert na mezinárodní politiku a hospodářství

Z Německa zatím přicházejí dobré zprávy. Tamní ekonomika zrychlila ve třetím kvartálu růst o půl procenta.

„V Německu hrála velkou roli vnitřní poptávka, která přispívá k hrubému národnímu důchodu zhruba dvěma třetinami a exporty. Obyvatelstvo konzumovalo velmi intenzivně, zejména vzhledem k tomu, že situace na pracovním trhu se zlepšuje. I když v poslední době slyšíme i první problematická data. Obyvatelé také dostali masivně přidáno,“ vysvětluje Robejšek.

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku i přes dnešní pozitivní výsledky klesla. Podle výzkumného institutu ZEW se propadla na nejnižší úroveň za tři roky.

Spekulace na negativní vývoj

„Problémy v eurozóně se neřeší, jenom se odkládají. Toto odkládání samozřejmě nepřispívá k tomu, aby se důvěra v ekonomiku investorů i spotřebitelů zvyšovala,“ uvádí Robejšek.

Italské problémy navíc nekončí. Dnes se výnos tamního desetiletého dluhopisu opět vyšplhal nad sedm procent. Hranice byla překročena i přesto, že trh hlásí další intervenci Evropské centrální banky.

„Mezi investory existuje masivní přesvědčení, že se vyplatí spekulovat na to, že Itálie prohraje nebo ještě delší dobu bude problémem. Zároveň počítají s tím, že silnější státy eurozóny Itálii podrží. Investice na negativní vývoj se tedy podle nich vyplatí,“ pokračuje Petr Robejšek a dodává:

„Domnívám se, že nejsme daleko od chvíle, kdy se tato víra obrátí. Ať už tím, že dojde k razantním politickým rozhodnutím, nebo prostě tím, že ta či ona země, a samozřejmě prvním kandidátem je Řecko, opustí eurozónu.“

Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme