Ekonomika Evropské unie je zpět v recesi, v prvním čtvrtletí klesla o 0,4 procenta

Ekonomika Evropské unie v prvním čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů klesla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta po poklesu o 0,5 procenta ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Ve své zpřesněné zprávě to v úterý oznámil statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak, že unie se vrátila k hospodářské recesi, za kterou stojí hlavně uzávěry v souvislosti s pandemií. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurobankovky, ilustrační foto

Unie se vrátila k hospodářské recesi, za kterou stojí hlavně uzávěry v souvislosti s pandemií (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V eurozóně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 0,6 procenta, zatímco ve čtvrtém čtvrtletí pokles činil 0,7 procent, vyplývá ze zprávy Eurostatu. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Studie: Bytů k dlouhodobému nájmu je v Praze nejvíc za pět let, cena meziročně klesla téměř o desetinu

Číst článek

Hospodářská recese přichází po velmi silném oživení z třetího čtvrtletí, kdy ekonomika EU vykázala vzestup o 11,7 procenta, zatímco eurozóna vzrostla o 12,5 procenta. Za tímto růstem bylo relativní zlepšení vývoje pandemie po druhém čtvrtletí, kdy hospodářství naopak zaznamenalo rekordní propad.

V meziročním srovnání ekonomika EU v prvním čtvrtletí vykázala pokles o 1,7 procenta, což je zlepšení proti poklesu o 4,6 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Podobně meziroční propad v eurozóně se zmírnil na 1,8 z předchozích 4,9 procenta v závěru loňského roku. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala meziroční pokles o 2,1 procenta po poklesu o 4,8 procenta v předchozím čtvrtletí.

Pro srovnání – Spojené státy si vedou mnohem lépe než unie. Jejich ekonomika v prvním čtvrtletí při použití srovnatelné metodiky výpočtu vzrostla, a to o 1,6 procenta proti předchozím třem měsícům. Meziročně vykázala také růst, a to o 0,4 procenta po propadu o 2,4 procenta v předchozím čtvrtletí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme