Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle odhadu statistiků stoupla o 1,6 procenta

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,6 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) naopak snížil o 0,4 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu, který jej v úterý zveřejnil na webu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,6 procenta (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Mezičtvrtletní pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností, u kterých byl zaznamenán pokles již čtvrté čtvrtletí v řadě. Naopak zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ uvedl ředitel odboru národních účtů Českého statistického úřadu Vladimír Kermiet.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 4,8 procenta. ČSÚ zlepšil odhad

Číst článek

Na hrubou přidanou hodnotu měla v mezičtvrtletním srovnání negativní vliv především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Kleslo také stavebnictví. Průmysl mírně vzrostl.

K meziročnímu růstu HDP pak podle statistiků pozitivně přispěla tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka. Klesly výdaje na konečnou spotřebu. Na meziročním růstu hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílel průmysl a většina odvětví služeb.

V druhém prvním čtvrtletí česká ekonomika meziročně vzrostla o 3,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme