Statistici zpřesnili údaje. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně zrychlila na 2,8 procenta

Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí zrychlil na 2,8 procenta, v posledním čtvrtletí loňského roku činil 2,7 procenta. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,6 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle prvních údajů z poloviny května rostl HDP v prvním čtvrtletí o 2,5 procenta, o dva týdny později úřad odhad vylepšil na 2,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní otroky najdeme i v České republice. Mnoho nelegálních dělníků je vykořisťováno (ilustrační foto)

Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí zrychlil na 2,8 procenta, v posledním čtvrtletí loňského roku činil 2,7 procenta (ilustrační snímek) | Foto: CC0 License

Míra investic nefinančních podniků se snížila o 1,4 procentního bodu. „Nefinanční podniky dále investují, i když méně než v předchozím období. Současně jim rostou mzdové náklady, které v 1. čtvrtletí vzrostly meziročně o 7,7 procenta, což se nadále projevilo ve snižování míry zisku,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Míra zisku nefinančních podniků klesla meziročně o 0,9 procentního bodu.

Veřejné finance jsou neudržitelné, varuje rozpočtová rada. Státní dluh by mohl stoupnout sedminásobně

Číst článek

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele vzrostl v prvních třech měsících roku meziročně o 2,8 procenta, proti předchozímu čtvrtletí o 3,1 procenta.

Spotřeba domácností

Spotřeba domácností na obyvatele se zvýšila ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 o 2,3 procenta, mezičtvrtletně o 3,8 procenta.

V absolutních číslech dosahoval průměrný měsíční příjem ze zaměstnání 33 581 korun. Proti předchozímu čtvrtletí to bylo o 0,8 procenta více, meziročně o 2,3 procenta více. „Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor, a to 10,6 procenta,“ uvedli statistici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme