Jan Švejnar: Naší slabinou je, že jsme doposud netestovali tolik jako v některých jiných zemích

Otázka je, do jaké míry se může nákaza šířit tím, že se určité sektory začnou znova otevírat. Tak uvažuje ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku Jan Švejnar, který vede ekonomický poradní tým krizového štábu v Česku. Velkou výhodou podle něj je, že česká ekonomika je velmi málo zadlužená, důležité také je nezpřetrhat vazby mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonom Jan Švejnar

Ekonom Jan Švejnar | Foto: Jana Přinosilová | Zdroj: Český rozhlas

„Naše slabina je, že doposud jsme netestovali tolik, jak v některých jiných zemích,“ říká s tím, že ekonomický poradní tým krizového štábu spolupracuje s epidemiology, aby se testování rozšířilo. Tak by se totiž mohly scénáře, jak rychle ekonomiku otevírat, podložit směrodatnými informacemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Scénáře, jak rychle ekonomiku otevírat, je potřeba podložit směrodatnými informacemi o nákaze, uvažuje ekonom Švejnar

A nakolik Česko zasáhne například očekávaný pokles automobilové výroby? „Jsme v situaci, která je krizová, na druhé straně máme velice dobré výchozí podmínky, jsme ekonomika, která je velice málo zadlužená,“ konstatuje.

Pokud se poskytne velká injekce ekonomice – podnikům i jednotlivcům – tak zadluženost bude pořád menší než ve všech ostatních ekonomikách, kde dochází též k zadlužování. „Budeme stále bonitními klienty na finančních trzích, nemusíme se obávat, že by to ohrozilo chod ekonomiky,“ přesvědčuje ekonom.

Udržet zaměstnanost  

Švejnar se také kloní k tomu, aby stát pomohl podnikům, otázkou jen je, zda odkladem DPH, do jaké míry a na jak dlouho. „Můžeme též podnikům pomoci tím, že jim odložíme platnost sociálních a zdravotních odvodů,“ navrhuje s tím, že tento typ pomoci udrží větší míru zaměstnanosti.

„Důležité je, aby se nezpřetrhaly vazby mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, ekonomika se vzchopí mnohem lépe, jestliže tyto vazby jsou udrženy, než kdyby byly přetrhány a podniky by musely hledat nové zaměstnance,“ míní.

Okamžitá pomoc

A jak by stát měl podržet živnostníky a malé a střední firmy? Zde je podle něj potřeba okamžitá pomoc a ujistit je, že bude pokračovat, pokud bude akutní krize pokračovat. „Jsou to především lidé a podniky, kteří nemají velké rezervy, přitom tvoří velkou část ekonomky,“ dodává.

Vláda uvažuje o tom, že postupně začne otevírat obchody. Zde je podle Švejnara potřeba více vědět o tom, kde se nákaza nachází, kde se může rozšiřovat – kdyby se totiž ukázalo, že dochází k negativním zdravotním následkům, tak některé obchody, restaurace a další zařízení opět budou muset zavřít.

„Je otázkou, jak rychle otevírat obchody a restaurace a do jaké míry to činit, když stále nejsou informace o tom, kde se nákaza nachází a kde je nejvíce nebezpečná,“ upozorňuje.

Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme