Podnikatelům v nouzovém stavu pomáhá agentura, radí jim i lidé se zkušenostmi z poslední krize

Jihomoravská inovační agentura JIC pomáhá podnikatelům, kteří kvůli nouzovému stavu přichází o příjmy i zakázky. Firma využila síť svých spolupracovníků, kteří zájemcům nabízí hodiny bezplatných konzultací. Živnostníkům z velké části radí lidé, kteří už zažili velkou finanční krizi v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světová banka poukázala na slábnutí mezinárodního obchodu a aktivity zpracovatelského průmyslu (ilustrační foto)

Ekonomická krize (ilustrační foto). | Foto: Michael Caronna | Zdroj: Reuters

„Všechny týmové sporty byly pozastaveny, kluby nemají možnost hrát ligové soutěže, dokonce ani hráči nemůžou společně trénovat, takže v tomto segmentu se to úplně zastavilo,“ popisuje zakladatel firmy Camvision Igor Potůček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatelům v nouzovém stavu pomáhá agentura, radí jim i lidé se zkušenostmi z poslední krize

Jeho společnost vyvíjí automatizované systémy, které nahrávají sportovní utkání a následně umožňují jejich analýzu. To využívají kluby třeba pro lepší trénink svých hráčů. A to hlavně v zahraničí, kam ale nyní nelze vycestovat.

„Teď jsme měli domluvenou návštěvu v klubu Bayern Mnichov, který se zajímal o náš mobilní kamerový systém. Bohužel jsme to museli zrušit,“ říká Potůček.

Ve firmě Camvision pracuje osm lidí, o práci zatím nepřijdou. Současná situace podnik přivedla třeba k tomu, že zdokonalí svůj systém tak, aby si ho jednotlivé kluby dokázaly nainstalovat samy a nemuseli kvůli tomu jezdit do ciziny technici z Česka.

Bezplatné konzultace

Konzultace pro firmy, jako je ta Potůčkova, vede třeba dlouholetý podnikatel a výzkumník trhu Martin Dokoupil.

„V těch firmách je často nějaká panika, nejistota, strach. Naši externí experti, zkušení podnikatelé a manažeři by měli být partnery pro debatu s podnikateli, aby je zastavili, uklidnili a pomohli jim podívat se na současnou situaci z odstupu,“ říká Dokoupil.

Dokoupil a tým expertů JIC radí jak zvládnout výpadky příjmů nebo dodávek zboží z ciziny, ale i jak dodržet morálku mezi zaměstnanci, kteří náhle musí pracovat z domu.

„Jsou to samozřejmě zátěžové situace, ale na druhou stranu řada z nich znamená úplně nové příležitosti. Třeba nahradit některé dodávky, začít vyrábět některé věci tady, poskytovat tu nějaké služby,“ vysvětluje Dokoupil.

Kdo dosáhne na státem garantované půjčky? ‚Z COVID I jsme zatím schválili 200 žádostí,‘ říká ředitel banky

Číst článek

Jiná krize než v roce 2008

Podle Dokoupila je současná krize odlišná od té v roce 2008, kterou sám zažil.

„Současná krize je podle mého hodně jiná v tom, že má velmi rychlý plošný nástup, nejde to po odvětvích. Dopadá to v tuhle chvíli na každého člověka,“ vysvětluje Dokoupil.

Šéf agentury JIC Petr Chládek připomíná, že nabídka bezplatných konzultací je určena jen pro ty, které současná krize skutečně zasáhla.

„Ta firma by měla rámcově prokázat, že je touto situací zasažena. Ale popravdě je ta situace v tuto chvíli tak závažná, že to zasáhlo v podstatě kompletně celé hospodářství,“ říká Chládek.

O pomoc navíc můžou požádat jen jihomoravské firmy.

„Ostatní agentury z ostatních krajů to přebírají a snažíme se inspirovat ostatní kraje v České republice, které dodávají podobnou službu dál,“ dodává Chládek.

Inovační agentura JIC funguje od roku 2003, zřizuje ji Jihomoravský kraj, Brno a brněnské vysoké školy.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme