Ekonomika loni klesla o 1,2 procenta, je v nejdelší recesi za posledních 15 let

Růst české ekonomiky zpomaluje. Hrubý domácí produkt v loňském roce klesl o 1,2 procenta a snížil se také v posledním loňském kvartálu. Aktuální údaje Českého statistického úřadu potvrzují, že ekonomika je v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Nejenom pro Českou republiku, ale i další státy ve střední Evropě je klíčový vývoj v Německu. Nejsilnější evropská ekonomika už neroste tak jako v několika posledních letech.

Příznivé nejsou odhady ani pro letošní rok. A protože Česko je proexportně zaměřenou zemí a nejvíc obchoduje právě s Německem, citelné zpomalení růstu pocítí také česká ekonomika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější data o vývoji české ekonomiky přiblížil redaktor Jan Beneš

Na tomto vývoji se ale podílí i celková hospodářská situace v Evropě. Ve státech Evropské unie, kam české firmy vyvážejí většinu své produkce, klesá poptávka.

To je mimo jiné jeden z důvodů, proč chce vláda upravit exportní strategii. Zaměřit se chce spíš na země mimo Evropu - hlavně na rychle rostoucí ekonomiky, jako jsou Čína, Brazílie nebo Indie.

Kvůli poklesu mezd, růstu některých daní a obav z vysoké inflace už lidé podle analytiků neutrácejí tolik jako dříve. Nižší tržby má třeba maloobchod. Někteří ekonomové tvrdí, že spotřebitelé odloží také nákup aut, což pocítí nejenom automobilky, ale také jejich dodavatelé.

Méně zakázek má také stavebnictví. Snížení poptávky podle údajů Svazu průmyslu a dopravy letos očekává přes 50 procent malých a středních firem.

Odhady věří v obrat už letos

Co se týče dalšího vývoje ekonomiky, jednotlivé odhady se od sebe dost liší.

Například Svaz průmyslu a dopravy už dříve vydal poměrně optimistickou prognózu. Podle jeho analytika Bohuslava Čížka je možné očekávat stabilizaci už v polovině roku. Za celý rok pak svaz čeká růst HDP až kolem čtyř desetin procenta.

Ministerstvo financí odhaduje, že HDP se letos zvýší o sedm desetin procenta, naopak Česká národní banka zatím nedává růstu příliš velké naděje. Podle ní nebude vyšší než dvě desetiny procenta.

Hrubý domácí produkt Česka | Foto: Michal Jindra

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme