Ekonomika na Slovensku je z nejhoršího venku

Slovenská ekonomika zažívá pomalé oživení. Potvrzují to údaje zveřejněné slovenským statistickým úřadem. Podle nich hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí v porovnání s druhým vzrostl o 1,6 procenta. Meziročně ale i nadále propadl, a to o 4,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - Comstock.

Peníze - Comstock. | Foto: Archiv ČRo

Jednou z hlavních příčin jsou pokračující problémy podniků, jejichž zisk se podle statistického úřadu meziročně propadl o třetinu.

"Situace slovenských průmyslových podniků není v současné době dobrá, ale trend je už příznivý," říká analytik Slovenské spořitelny Michal Mušák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Slovenské spořitelny Michal Mušák hovořil o končící krizi na Slovensku.

Krize nejvíce postihla výrobu automobilů, na kterou jsou navázaní dodavatelé v dalších odvětvích. "Naopak výrazný nárůst produkce zaznamenává elektrotechnický průmysl," podotýká Mušák.

Stále častěji se v podstatě na celém světě spekuluje o tom, že to nejhorší z krize už je překonáno. Podle Mušáka to platí i pro Slovensko. Ekonom se také domnívá, že euro navíc pomůže na Slovensko přilákat zahraniční investory.

Češi mají platy vyšší

Průměrná mzda na Slovensku stoupla na 722 eur hrubého měsíčně, což je v přepočtu 18700 českých korun. Oznámil to v pravidelné zprávě Slovenský statistický úřad. Slováci si tak stále vydělají v průměru o pětinu méně než Češi.

Česká průměrná mzda útočí na hranici 23 tisíc korun a je tak o čtyři tisíce korun vyšší než plat na Slovensku. I proto se stále Slovákům vyplatí pracovat v České republice. Navíc využívají silného kurzu české koruny vůči euru a při návratu domů na Slovensko dostanou v přepočtu víc peněz než před rokem.

Nejvyšší platy na obou březích Moravy dostávají shodně lidé v informačních technologiích, bankovnictví a ve finančních službách vůbec. Vzhledem k tomu, že inflace je nízká, vydělávají Slováci i Češi o jedno procento více než v loňském roce.

Ľubomír Smatana, Martin Křížek, Roman Chlupatý, Alice Kottová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme