Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o 1,5 procenta, podpořila ji zahraniční poptávka

Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statického úřadu meziročně stoupla o 1,5 procenta. V porovnání s odhadem z počátku prosince je to zhoršení, statistici tehdy uváděli meziroční růst hrubého domácího produktu o 1,7 procenta. Výsledek mezičtvrtletního vývoje se proti předchozímu odhadu nezměnil, hrubý domácí produkt klesl o 0,2 procenta. Vyplývá to z informací, které úřad dnes zveřejnil na svém webu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povánoční slevy, ilustrační foto

Úhrn reálných příjmů domácností na obyvatele klesl v daném období meziročně o 5,2 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Statistici již dřív uvedli, že meziroční růst ve sledovaném období podpořila zahraniční poptávka a tvorba hrubého fixního kapitálu. Negativní vliv měly na ekonomiku výdaje na spotřebu domácností.

V Česku v prosinci stoupla nezaměstnanost a ubylo pracovních míst, podle analytiků jde o přirozený vývoj

Číst článek

„Pokračující pokles reálných příjmů domácností a zejména nejistota z dalšího vývoje měly za následek významnější pokles reálné spotřeby domácností na obyvatele. Ta se oproti předchozímu čtvrtletí snížila o 3,3 procenta a meziročně klesla o 7,8 procenta,“ uvedl v pondělní tiskové zprávě ředitel odboru národních účtů Českého statistického úřadu Vladimír Kermiet.

„Zatím hrubé výsledky sektorových účtů potvrzují, že ani ve třetím čtvrtletí nepředbíhaly mzdy před produktivitou práce, takže z pohledu centrální banky nedocházelo k vytváření potenciálně nadměrných inflačních tlaků,“ zhodnotil údaje o hrubém domácím produktu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Pokles spotřebitelské a investiční poptávky domácností naopak vytvářel prostředí pro zpomalování inflace, které se ovšem projeví až se zpožděním,“ dodal Dufek.

Vrchol inflace

Poslední údaje o inflaci jsou z listopadu, kdy meziročně činila 16,2 procenta. Podle odhadu analytiků by měla vrcholu dosáhnout v lednu, v polovině roku potom klesnout pod deset procent.

Letos nás čeká recese. Zvykli jsme si fetišizovat ekonomický růst, míní ekonomka Matesová

Číst článek

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele podle statistiků klesl v daném období meziročně o 5,2 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 2,3 procenta.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání činil ve třetím čtvrtletí 40 259 korun, meziročně tak byl reálně o 10,7 procenta nižší a proti druhému čtvrtletí o 1,6 procenta nižší. „Výsledkem nižšího mezičtvrtletního poklesu celkových příjmů domácností než jejich výdajů byla vyšší míra úspor, a to 16,7 procenta,“ uvedli statistici a doplnili, že míra investic domácností se meziročně snížila o 0,9 bodu a mezičtvrtletně o 0,3 bodu na 9,3 procenta.

U nefinančních podniků míra zisku mezičtvrtletně i meziročně stoupla, dosáhla 46,6 procenta. Jejich míra investic činila 29,1 procenta, proti stejnému období předchozího roku byla vyšší, zatímco proti předchozímu čtvrtletí nižší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme