Ekonomika podle odhadu poroste příští rok jen o procento

Česká ekonomika letos stoupne o 2,1 procenta, v příštím roce pak podle předpovědi ministerstva financí zpomalí jen na jedno procento. Resort tak v nové makroekonomické prognóze výrazně zhoršil odhad vývoje tuzemského hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Původně dokument počítal v roce 2012 s růstem HDP o 2,5 procenta, a to v letošním i příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou prognózu vývoje české ekonomiky okomentoval ve Světě o druhé analytik David Marek

Nižší výkon ekonomiky bude podle ministra financí Miroslava Kalouska znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu ve výši až 18 miliard korun.

Analytik společnosti Patria David Marek nepovažuje odhad růstu HDP pro příští rok o jedno procento za přehnaně skeptický.

„Už nějakou dobu máme náš vlastní odhad na úrovni 1,1 procenta, tam mi přijde současný odhad ministerstva financí jako velmi reálný,“ uvedl Marek.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda o konkrétních změnách rozpočtu rozhodne až v lednu

Výrazně zpomalit by příští rok mělo nejen Česko, ale i eurozóna. Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) dnes zhoršila svoji prognózu vývoje ekonomik zemí platících eurem na 0,3 procenta. Původní odhad z května počítal se zvýšením o dvě procenta.

Právě na situaci v eurozóně bude záviset i další vývoj české ekonomiky. „Prozatím počítáme s tím, že eurozóna poroste v příštím roce kolem jednoho procenta. Pokud to bude vypadat, že má pravdu OECD a bude to víceméně stagnovat, zřejmě bychom museli dolů i s prognózou českého HDP,“ dodal Marek.

Makroekonomická prognóza | Foto: ČTK

Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory může státnímu rozpočtu v příštím roce chybět i víc než 20 miliard korun. „Česká republika roste v posledních letech vždy pomaleji než Německo a německé hospodářské instituty očekávají, že Německo v příštím roce poroste o 0,8 procenta,“ upozornil Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na odhad vývoje ekonomiky se Radiožurnál ptal ve Stalo se dnes předsedy Konfederace zaměstnavatelských svazů Jana Wiesnera

Skeptičtější než ministerstvo financí jsou v odhadu dalšího vývoje i podniky, potvrdil prezident Hospodářské komory Petr Kužel. „Ministr financí říká, že hrubý domácí produkt se bude pohybovat na hraně jednoho procenta. Hospodářská komora říká, že to bude naopak pod jedno procento, někde na hraně 0,8.“

V alespoň jednoprocentní růst českého hospodářství věří předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner. „Jak nám ukazují výsledky našich firem, tak si myslím, že HDP poroste. Platí to, co jsme už jsme říkali při jednání o rozpočtu v tripartitě, že číslo dvě a půl procenta je nereálné. To se v současné době ukázalo, ale nepředpokládám, že bychom se dostali pod jedno procento,“ míní.

Tomáš Medek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme