Ekonomika předčila odhady analytiků

Naše ekonomika se za poslední tři měsíce vyšplhala na čtyřleté maximum. Jak hlásí statistici, hospodářství vzrostlo o 4,1 procenta, což je nejvíc od roku 2000. Česká republika tak opouští pozici státu s nejpomalejším hospodářstvím ve střední Evropě. Lépe než my hospodaří Slováci, a to tempem 5,4 procenta. Hůř než my jsou na tom Maďaři, ale jen o desetinu procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tkalcovské stroje

Tkalcovské stroje

Jak dnes oznámil statistický úřad, výkon hospodářství se ve druhém čtvrtletí zvedl o 4,1 desetinu procenta. Podle analytika Vladimíra Pikory z Volksbank CZ je přiznivý také podrobnější pohled na hospodářský růst. Mírně klesla spotřeba domácností, naopak vzrostly investice.

"Jednalo se zejména o průmysl a stavebnictví. My jsme už viděli v minulých měsících z jednotlivých čísel, že průmysl i stavebnictví prožívají boom. Jinak co se týče podrobnější struktury HDP, tak vidíme, že spotřeba domácností mírně zpomalila v porovnání s předcházejícím kvartálu."

"Ta spotřeba domácností by pravděpodobně rostla ještě pomaleji, kdyby si domácnosti nezvykly na úvěry. Domácnosti si velmi vypůjčovaly a díky tomu i více utrácely," připomněl Pikora.

Ministerstvo financí ve světle zrychlující domácí ekonomiky nebude v návrhu rozpočtu na příští rok zvyšovat odhady daňových příjmů a vláda případné dodatečné daňové výnosy použije na snížení rozpočtového schodku, oznámil ministr financí Bohuslav Sobotka.

Odbory by ale raději, aby se vyšší výnosy použily na důchody, platy státních zaměstnanců a další výdaje. To by ze svého pohledu ekonoma doporučil i profesor Valter Komárek: "Rozhodně by bylo rozumné posílit růst exportu a výroby také růstem platů, spotřeby. A dostat hospodářství do prudkého vývoje, abychom mohli založit dlouhodobější růst kolem 4 - 5 procent alespoň na 5 - 7 let, řekněme do data předpokládaného vstupu do měnové unie kolem roku 2010," domnívá se Komárek.

Další příznivá zpráva přišla od vládní agentury Czechinvest. Ta totiž ohlásila příchod dalšího zahraničního investora. Japonská společnost Daikin míří do Brna, kde v průmyslové zóně Černovická terasa vybuduje závod na výrobu kompresorů pro klimatizace. V první fázi tam hodlá proinvestovat 1,2 miliardy korun a vytvořit víc než pět stovek pracovních míst.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme