Česká ekonomika zpomalila v 1. čtvrtletí meziroční růst na 4,2 procenta. HDP vzrostl o půl procenta

Meziroční růst tuzemské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 4,2 procenta z pěti procent v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o půl procenta. Zpřesněný odhad v pátek zveřejnil Český statistický úřad. První odhad z poloviny května hovořil o meziročním růstu ekonomiky o 4,5 procenta, druhý ze začátku června pak tento údaj mírně zhoršil na 4,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:59 29. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Peníze, finance (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Celkově se dá říct, že ekonomika zpomaluje s tím, jak vyčerpává své současné disponibilní kapacity. Jde sice o rychlejší útlum, nicméně stále je to návrat k dlouhodoběji udržitelným úrovním, a proto netřeba z čísel dělat nějaké radikální negativní závěry,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Česko má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v EU. Lépe si vedou Lotyšsko, Slovinsko nebo Polsko

Číst článek

Česká republika však zůstává pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou unie, upozornil hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. „Rychleji v prvním čtvrtletí v meziročním vyjádření rostly podle aktuálních dat Eurostatu Lotyšsko, Polsko, Slovinsko a Maďarsko. Česká republika se o pátou příčku ovšem nově dělí s Rumunskem a Maltou,“ uvedl Kovanda a dodal, že údaje za Irsko a Lucembursko Eurostat zatím nezveřejnil.

Spotřeba domácností roste

Domácnostem vzrostly peněžní i nepeněžní příjmy ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2017 o 4,2 procenta. Spotřeba domácností na obyvatele byla vyšší o 5,5 procenta.

„Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor – a to 8,4 procenta,“ uvedli statistici. Míra investic v sektoru domácností proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,2 procentního bodu na 9,3 %.

Rok od konce intervencí ČNB: Posílení koruny není tak velké, jak se očekávalo, hodnotí ekonom

Číst článek

V absolutních číslech dosahoval průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele 24 305 Kč, zatímco měsíční spotřeba na obyvatele činila 22 922 korun. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání byl v prvním čtvrtletí 31 576 Kč a ve srovnání s předchozím kvartálem se reálně zvýšil o 1,9 procenta, meziročně pak o 6,7 %.

Míra ziskovosti nefinančních podniků klesla meziročně o procentní bod na 48,4 %.

„Nefinanční podniky hodně investují. Současně jim rostou mzdové náklady, které v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 9,2 procenta, což vedlo ke snížení míry jejich zisku. Je nutné ovšem uvést, že míra zisku českých podniků zůstává i nadále nadprůměrná ve srovnání s průměrem za EU,“ uvedl ředitel odboru národních účtů Českého statistického úřadu Vladimír Kermiet.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme