Ekonomika se pomalu zotavuje, růst by ale mohla podle odhadů až letos

Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Podle analytiků by měla tato data potvrdit mírné zotavování ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Podle odhadů by mohla dosáhnout až jednoho procenta v prvním kvartále, za celý rok by pak mohla vzrůst o 1,5 procenta. Podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance však ekonomika meziročně stále klesala.

"Její meziroční pokles přitom podle nás činí 2,0 až 2,1 procenta. To znamená, že v porovnání s předchozími kvartály není meziroční pokles už tak výrazný, ale stále to není nic dobrého. My se domníváme, že k růstu na meziroční bázi dojde teprve v prvním kvartále roku 2010," uvedl.

Brzdou ekonomiky byla podle odhadů Vladimíra Pikory spotřeba domácností. "Míra nezaměstnanosti raketově rostla. To znamená, že domácnosti výrazně spořily a maloobchodní tržby proto trpěly," uvedl.

Ekonomiku podle něj naopak zřejmě povzbudil průmysl, který už meziročně vzrostl.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme