Ekonomika se vzmáhá, analytici ale varují před novou bublinou

Hlavní asijské akciové indexy dnes ztrácejí. Čína odepisuje zhruba půl procenta, Japonsko 1,5 procenta. Investoři tak reagují na rostoucí obavy z přehnaného optimismu, který trhy ovládl po sérii informací o rychlejším než původně očekávaném ozdravení globální ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

burza v Tajpeji

burza v Tajpeji | Foto: AFP

Mezi tyto zprávy se naposledy zařadila i včera vpodvečer zveřejněná analýza Mezinárodního měnového fondu, která vylepšila výhled globální ekonomiky pro příští rok o šest desetin na propad o 4,2 procenta.

Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn včera prohlásil, že by výrazné oživení globální ekonomiky mohlo přijít už v posledním čtvrtletí tohoto, respektive v prvním čtvrtletí příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem České spořitelny Lubošem Mokrášem pro Rádio Česko

Jeho optimismus potvrzují i další dostupné signály, řekl ve vysílání Rádia Česko analytik České spořitelny Luboš Mokráš:

"Převážná většina makroekonomických údajů potvrzuje, že dochází až k nečekaně rychlému oživování světové ekonomiky. Otázkou je, zda je toto oživení trvalé, nebo bylo způsobeno pouze vládními stimuly."

Člen Rady ředitelů Evropské národní banky Manuel Gonzales-Paramo například včera varoval, že je třeba, aby vlády provedly potřebné reformy, a až pak je možné mluvit o udržitelném růstu. S tím souhlasí i Mokráš.

"Je skutečně vidět, že slábne vůle reformy provést s tím, jak se stabilizuje situace. Zdá se, že vlády ztratily energii, kterou měly zpočátku krize. Jde především o to, aby reformy zajistily větší stabilitu finančních trhů, aby výkyvy na finančních trzích nezpůsobovaly problémy v reálné ekonomice, které jsme viděli v prvním pololetí tohoto roku," podotkl analytik.

Riziko hrozí hlavně u komodit

Gonzales-Paramo v souvislosti s nezdravým optimismem varuje před prudkým posilováním na trzích, tedy před nafouknutím nové spekulacemi nabité bubliny. Dnešní oslabení v Asii napovídá, že si toho jsou investoři vědomi.

"Tato hrozba je relativně malá, protože trhy se plně nevzpamatovaly z problémů, kterými jsme prošli, ale v budoucnosti se s tím, jak by se mohla upevňovat světová ekonomika, tato hrozba opět objeví," odhaduje Mokráš.

Pokud by k nafouknutí nové spekulativní bubliny skutečně došlo, lze ji podle něj čekat především u komodit: "Mohl by se zopakovat vývoj z první poloviny minulého roku, kdy prudce rostly ceny ropy a například také průmyslových kovů. Investoři by se měli vyhýbat investicím, u kterých nemají představu o tom, z čeho pochází jejich hodnota."

Jako typický příklad takové komodity zmínil Mokráš zlato, které právě kvůli rostoucí nejistotě na trzích včera prolomilo hranici 1000 dolarů za unci a dostalo se nejvýše od března loňského roku.

"Hlavním problémem je, že u zlata neexistuje žádný dodatečný zdroj příjmů, který by ospravedlňoval jeho hodnotu. Ta je závislá čistě na tom, co si investoři o jeho hodnotě myslí, a proto ho jako investici pro drobné investory pokládám za naprosto nevhodnou," upozornil analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme