Ekonomika sedmadvacítky se podle Evropské komise zotavuje

Hospodářské oživení Evropské unie je na dobré cestě a pokračuje i přes bouřlivé události ve světě. Uvádí to jarní prognóza vývoje ekonomiky sedmadvacítky, kterou vydala Evropská komise. Pro letošek předpovídá růst HDP o necelá dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Odhad expertů Evropské komise je pro celou Unii lepší, než jaký byl loni na podzim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prognózu vývoje ekonomiky EU shrnul bruselský zpravodaj Pavel Novák

U některých zemí byla ale Komise skeptičtější než v minulém roce. K těmto státům patří i Česko.

Podle prognózy Evropské komise letos české hospodářství poroste o dvě procenta. To je oproti loňské podzimní předpovědi o tři desetiny procentního bodu méně.

Komise snížila také odhad růstu naší ekonomiky na příští rok. Původně předpokládala, že to bude o trochu víc než tři procenta, teď předpovídá růst těsně pod touto hranicí.

Prognózy Evropské komise jsou ale přece jen optimističtější než domácí odhady, třeba českého ministerstva financí nebo České národní banky.

Tahounem českého hospodářství má být podle Evropské komise i nadále vývoz. Prognóza také předpokládá, že situace na pracovním trhu bude nadále nejistá. Očekává jen mírný pokles nezaměstnanosti, která byla vloni 7,3 procenta. Žádnou novinkou není doporučení vládě snižovat rozpočtový deficit.

Premiantem mezi evropskými ekonomikami zůstává Německo. Oproti podzimnímu odhadu vylepšila Komise prognózu růstu jeho HDP ze 2,2 na 2,6 procenta. Není překvapením, že nejhorší propad ekonomiky se očekává u Řecka, které se potácí na hraně státního bankrotu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme