Důvěra v ekonomiku klesla, kvůli zpřísněným opatřením jsou skeptičtější spotřebitelé i firmy

Důvěra v českou ekonomiku po únorovém nárůstu v březnu opět klesla, snížila se o 2,7 na 87 bodů. Zpřísněná opatření proti šíření nemoci covid-19 posílila pesimismus podnikatelů i spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti loňskému březnu, kdy byly v Česku potvrzeny první případy nákazy a vláda vyhlásila první opatření proti jejímu šíření, jsou všechny indikátory na podstatně nižší úrovni.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Zpřísněná opatření proti šíření nemoci covid-19 posílila pesimismus podnikatelů i spotřebitelů (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Část obchodu a určité segmenty služeb jsou z důvodu epidemie stále uzavřené a eventualita krátkodobého lockdownu se snáší i nad dosud téměř nedotčeným průmyslem. Výrazná míra nejistoty v podnikatelské sféře se tak v posledních měsících odráží ve značně kolísající důvěře v ekonomiku,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvěra mezi podnikateli se v březnu snížila o 2,9 bodu na 87,7 bodu, přičemž klesla ve všech odvětvích s výjimkou stavebnictví. Mezi spotřebiteli byla důvěra v ekonomiku meziměsíčně nižší o jeden bod, a dosáhla tak hodnoty 84 bodů, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden skokově zdražily, benzín nejvýrazněji za posledních 10 let

Číst článek

U průmyslových firem se index důvěry snížil o 1,7 bodu na 95,4 bodu. Mezi obchodníky klesl o půl bodu na 86,9 bodu a mezi podnikateli ve službách o 5,1 bodu na 76,8 bodu. Naopak důvěra podnikatelů ve stavebnictví vzrostla o 1,8 bodu na 116,4 bodu. Podle ČSÚ ubylo proti únoru stavebních firem, které hodnotí svou současnou poptávku po jejich pracích jako nedostatečnou a které očekávají v příštích třech měsících zvýšení počtu zaměstnanců. Nicméně meziročně je důvěra ve stavebnictví stále nižší, doplnili statistici.

Mezi spotřebiteli důvěra v ekonomiku klesla potřetí v řadě, březnu byla meziměsíčně nižší o jeden bod, a dosáhla tak hodnoty 84 bodů. Lidé se čím dál více obávají dopadů, které bude mít pandemie koronaviru na českou ekonomiku, s čímž korespondují i jejich kontinuálně rostoucí obavy ze ztráty zaměstnání, uvedla Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku se zhruba od podzimu roku 2014 do začátku loňského roku držel kolem 100 bodů. Od ledna 2020 začal mírně klesat. Loni v březnu se v Česku objevily první případy koronaviru následované protiepidemickými vládními opatřeními, která zahrnovala uzavření restaurací, kin či obchodů a omezení cestování. O měsíc později se pak důvěra v ekonomiku propadla pod 80 bodů, kde byla naposledy za ekonomické krize v roce 2009. Pod hodnotou 80 bodů zůstala důvěra do loňského června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme