Americké akcie posílily, přispělo tomu zmírnění obchodního konfliktu s Čínou

Americké akcie v pondělí posílily v čele s technologickými podniky. K jejich růstu podle analytiků přispěly naděje na řešení obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických firem, si připsal 0,70 procenta a obchodování uzavřel na 25 239,37 bodu.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar (ilustrační foto)

Dolar (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,68 procenta na 2724,87 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl dokonce o 1,15 procenta na 7347,54 bodu.

Čínská ekonomika rostla v loňském roce nejpomaleji za 28 let. Letos sníží růst ještě víc

Číst článek

Vzhůru zamířily například technologické společnosti Apple a Microsoft. Prudký nárůst zaznamenaly akcie softwarové firmy Ultimate Software Group, na jejímž převzetí za 11 miliard dolarů (téměř čtvrt bilionu Kč) se domluvila skupina investorů vedená investiční společností Hellman & Friedman.

Na devizovém trhu v pondělí americký dolar posiloval, podporovaly ho příznivé údaje o vývoji trhu práce ve Spojených státech. Euro bylo naopak pod tlakem kvůli obavám z hospodářských rizik v eurozóně, zatímco libra oslabovala kvůli přetrvávající nejistotě kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

V pondělí kolem 22:00 SEČ jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela zhruba 0,2 procenta na 1,1433 USD. Libra vůči dolaru ve stejnou dobu vykazovala pokles o 0,3 procenta na 1,3040 USD. Dolar posiloval rovněž vůči japonskému jenu. Poprvé od začátku roku překročil hranici 110 JPY, později však o část zisků přišel.

Páteční údaje americké ministerstvo práce ukázaly, že ekonomika Spojených států v lednu vytvořila zhruba 304 000 pracovních míst, což představuje největší měsíční přírůstek za téměř rok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme