Ekonomika USA jde nahoru, pomáhá i slabý dolar

Stav ekonomiky Spojených států se i nadále lepší. Vyplývá to z nejnovější pravidelné zprávy americké centrální banky, známé jako ,Béžová kniha.' Osm z dvanácti sledovaných oblastí podle ní zažilo na konci října a v listopadu oživení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Důvodem je hlavně utrácení spotřebitelů a růst průmyslové výroby. Naopak se situace komplikuje v sektoru komerčních realit. Dolar v noci na dnešek opět oslabil a to na úroveň 1,508 za euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké ekonomice a kursu dolaru mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk

Podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka jsou pro dolar signály o oživení v USA spíše pozitivní. "Může sice dojít ke krátkodobému oslabení o několik centů, ale ve výhledu jednoho roku bychom měli vidět dolar na silnějších úrovních," uvedl Vlk.

Zásah proti dalšímu oslabování ze strany americká administrativy nečeká. "Současná pozice americké vládě spíše vyhovuje. Může totiž o něco urychlit oživení ekonomiky," myslí si Vlk.

Zlepšující se stav americké ekonomiky podle něj nakonec povede ke zpřísnění měnové politiky. Určitě to ale nebude brzy. "Nějaké kroky FEDu směrem ke zvyšování sazeb se dají čekat až ve druhé polovině příštího roku," míní analytik.

Euro vůči dolaru stále posiluje

Pro hospodářské oživení zemí eurozóny je problémem dlouhodobé posilování kurzu eura vůči dolaru. Podle Vlka to oživení v eurozóně trochu oddálí vůči oživení v USA, ale úplně ho to nezastaví.

Zásah Evropské centrální banky proti silnému euru ale analytik společnosti Patria neočekává.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme