Ekonomika USA ve třetím kvartále zpomalila, přesto se prý ozdravuje

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rosta pomaleji, než se čekalo. Podle zveřejněné revize prvního čtení se HDP meziročně zvýšilo o 1,8 procenta místo předpokládaných dvou procent. Další nabídnuté údaje naopak trhy povzbudily. Signalizují totiž, že ozdravení největšího hospodářství světa pokračuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Situace na trhu práce byla dlouho považována za Achillovu patu nastartovaného ozdravení americké ekonomiky. Včera se ale ukázalo, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti propadl potřetí za sebou na 3,5 roční minimum.

Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho to tak vypadá, že je situace americké ekonomiky lepší než v eurozóně. „Potvrzují to například výsledky některých předstihových indikátorů, například indexu ISM, a také pozitivní trendy na trhu práce,“ řekl ve Světě o osmé na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl analytik Raiffeisenbank Václav Franče

Pozitivní trendy tak mohou mít dobrý vliv i na Německo další státy v Evropě, které vyváží do Spojených států. Právě dluhová krize v Evropě je ale podle Frančeho do budoucna hlavním rizikem pro americkou ekonomiku.

Důvěra spotřebitelů v USA se i díky lepší situaci na trhu práce dostala v prosinci na půlroční maximum. Podle Frančeho se tak americká ekonomika opírá o domácího spotřebitele. „Revize dat USA sice ukázala, že americká ekonomika roste pomaleji, ale zase se ukázalo, že struktura růstu je zdravější, a že spotřebitelská důvěra je vyšší, než jsme si původně mysleli," vysvětlil Franče.

Ozdravení americké ekonomiky by mohla zpomalit situace v Evropě. To ale také podle Frančeho závisí na tom, jak se zachová Evropská centrální banka.

„Jestli v prvním čtvrtletí, kdy očekáváme další eskalaci dluhové krize, navýší své odkupy dluhopisů postižených zemí na sekundárním trhu. Pokud by tak neučinila, tak zde hrozí nebezpečí rozšíření se dluhové krize po Evropě, ale dokonce by to mohlo zastihnout ekonomiku USA,“ uvedl Franče ve Světě o osmé.

Franče si myslí, že Fed a americká vláda by pak ekonomiku znovu podpořili třetí vlnou kvantitativního uvolňování.

V příštím roce lze podle Václava Frančeho od americké ekonomiky očekávat robustní, ale poměrně pomalý růst. HDP by mělo vzrůst o 1,5 procenta, v eurozóně se očekává recese a pokles HDP o jedno procento.

Roman Chlupatý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme