Bankovní úvěry v únoru stouply o 44 miliard, ubývá nových hypoték

Objem bankovních úvěrů ke konci února dosáhl 5,817 bilionu korun a proti předchozímu měsíci vzrostl o 44 miliard. Úvěry firmám mimo finanční sektor proti lednu mírně klesly na 1,089 z 1,094 bilionu korun. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Česká národní banka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Domácnosti dluží 1,654 bilionu Kč, s meziměsíčním navýšením o čtyři miliardy korun. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Podíl dlouhodobých úvěrů, používaných pro financování podnikových investic, zůstal na 54 procentech. Podle analytika České bankovní asociace Miroslava Zámečníka je zejména ve vztahu k podnikům nutné pečlivě sledovat vývoj podnikových úvěrů v selhání, které signalizují kondici celé ekonomiky. „Ten je již několik měsíců mezi 3,5 až 3,7 procenta, což je na úrovni desetiletého minima. Zatím tedy můžeme konstatovat, že portfolio podnikových úvěrů je velmi zdravé,“ podotkl.

Ze ztráty do černých čísel. Česká národní banka vykázala loni zisk 1,79 miliardy

Číst článek

Domácnosti dluží 1,654 bilionu Kč, s meziměsíčním navýšením o čtyři miliardy korun. Stále jasně dominují s podílem 76 procent úvěry na bydlení, jež dosáhly 1,254 bilionu Kč.

Jejich objem již několik měsíců stagnuje. Objem nově sjednaných hypoték však v meziročním srovnání výrazně klesl. To je očekávaný důsledek doporučení ČNB ohledně limitních hodnot celkového dluhu či nákladů na dlužní službu k čistým příjmům žadatele, které již běží pátý měsíc, dodal Zámečník.

Spotřebitelské úvěry nepatrně stouply na 244 miliard korun z 243 miliard v lednu. Pozitivní však je podle Zámečníka to, že podíl úvěrů v selhání se drží na historicky nízkých dvou procentech, a u hypoték je kvalita portfolia ještě vyšší.

„U neúčelových spotřebitelských úvěrů vidíme v poslední době růst průměrné vypůjčené částky a prodloužení doby splatnosti. Díky nízké nezaměstnanosti a růstu životní úrovně se snižuje podíl lidí, kteří si půjčují na běžné měsíční výdaje. Také díky přetrvávajícímu optimismu u spotřebitelů roste podíl těch, kteří mají možnost uskutečnit odkládané finančně náročnější investice (koupi automobilu, obměnu vybavení domácnosti, apod.),“ uvedl analytik Provident Financial Luboš Kratochvíl.

Delší pauza ve zvyšování úrokových sazeb ČNB se promítá do průměrných sazeb na podnikové úvěry, jejichž předchozí silný růst se již téměř zastavil, upozornil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Více méně stabilní sazby na úvěrech podnikům očekává minimálně do května, tedy do dalšího jednání ČNB o měnové politice. Průměrná sazba na úvěry domácnostem se podle něj opět mírně snížila zejména díky poklesu sazby na spotřebitelských úvěrech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme