Ekonomiku má podle vlády oživit podpora exportu i snadnější zaměstnávání

Vláda ve večer schváleném rozpočtu počítá s větší podporou hospodářského růstu. Ovšem na rozdíl od opatření typu šrotovného nemají její představy stát ani korunu ze státní pokladny. Mezi navrhované kroky patří prodloužení programu Zelená úsporám, snadnější zaměstnávání a podpora exportu. S odbory a zaměstnavateli o tom bude jednat na dnešní tripartitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba auta (ilustrační foto)

Výroba auta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Já tam vidím hlavní priority v oblasti zlepšení stavu státní správy, protože to je největší černá díra a nejhorší součást národní ekonomiky. Na druhém místě je podpora exportu, protože ten drží českou ekonomiku,“ popisuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Zlepšit by se podle něj měla i podpora vědy, výzkumu a inovací. Slabé vlády, které podle něj Česko mělo v posledních 20 letech, neumí vědu a výzkum „řídit“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O způsobech podpory ekonomiky diskutovali prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a předseda odborového svazu Kovo Josef Středula

„Je tam i podpora celkové vzdělanosti národa. My ale klademe důraz na technické školství, protože jsme průmyslová země, jsme významně historicky i pro budoucnost průmyslová země a potřebujeme tisíce a tisíce technicky vzdělaných lidí,“ tvrdí Hanák.

Českým podnikům může podle něj pomoci k růstu i zvýšení kapacity České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Díky tomu dosáhne na podporu více firem a usnadní jim to přístup na zahraniční trhy.

„Zvlášť pro menší a střední firmy je podpora České exportní banky a EGAPu nezaplatitelná. Vím to sám, protože vedu většinu podnikatelských misí, ať už s prezidentem, premiérem nebo ministry, a vím, jak důležité to pro ně je,“ podotýká prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Odbory myšlenku podpory exportu podporují, mají však výhrady k podobě navržených kroků. „Domníváme se, že opatření, která tam jsou, bohužel nebudou mít efekt pro ekonomiku. Třeba bod 14, který se jmenuje ‚zefektivnit jednotlivé produkty státní podpory exportu‘ a vedle toho je napsáno ‚dle možností státního rozpočtu‘. V tom případě je rovno to, že to bude opatření, které se ani realizovat nebude,“ míní předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

Návrat švarcsystému?

„Zásadní věci, které škodí české ekonomice, bohužel nejsou zastaveny. Musím říct ke cti podnikatelů, že to je například zastavení druhého pilíře důchodové reformy do doby, než bude založeno jednotné inkasní místo a podobně,“ tvrdí Středula. Zaměstnavatelé ale chtěli, aby byl druhý pilíř povinný, proti tomu se však postavili odboráři.

Odbory se také obávají, že vláda chce rozvolněním smluv na dobu určitou znovu povolit tzv. švarcsystém. Připouštějí ale, že by v některých oborech pomohl. „Tam, kde je typicky sezónní provoz jako jsou lesy nebo zemědělství, skutečně opatření způsobuje poměrně značné problémy,“ uvádí šéf odborového svazu Kovo.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák by raději viděl omezení zbytečné byrokracie a srovnání podmínek pro všechny typy zaměstnanců.

Tomáš Pavlíček, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme