Ekonomiku táhly vzhůru investice

Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí více než tříprocentním tempem. Podle informací Českého statistického úřadu se náš hrubý domácí produkt během prvních tří měsíců letošního roku zvýšil o 3,1 procenta, což znamená, že naše hospodářství rostlo stejně rychle jako loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

České ekonomice pomohly v prvním čtvrtletí především rekordní investice do stavebnictví. Většina firem i obcí chtěla využít poslední měsíce s nižší DPH na stavební práce, a tak na poslední chvíli stavěla.

"Ekonomiku nejvíce popohnala investiční aktivita podnikatelů, kde investice vzrostly o téměř deset procent. Navíc výrazně rostou investice do budov a staveb, a ty právě hnaly ekonomiku kupředu," vysvětlil vrchní ředitel sekce národních účtů Českého statistického úřadu Jan Heller.

Růst spotřeby domácností meziročně mírně poklesl na 3,9 z 5,3 procenta, za čímž stojí rekordně vysoká nezaměstnanost. Svoji chuť utrácet lidé krotili také kvůli reformě veřejných financí a očekávanému růstu cen.

Okolní ekonomiky rostou většinou ještě rychleji. Polské hospodářství dosáhlo nejlepšího výsledku za posledních sedm let a přidalo téměř sedm procent, Slovensko dnes oznámilo růst o 5,5 procenta a HDP Maďarska se meziročně zvedl o 4,2 procenta.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme