Ekonomiky zemí Latinské Ameriky trvale rostou, šanci mají i čeští exportéři

Podle nové exportní strategie ministerstva průmyslu a obchodu by se měli čeští exportéři začít zajímat o země Latinské Ameriky. Většina tamních ekonomik totiž už několik let trvale roste a příliš je nezasáhla hospodářská ani finanční krize. Podle Jana Němce z katedry politologie Vysoké školy ekonomické však není snadné na tamní trhy proniknout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tržiště, Mexiko

tržiště, Mexiko | Foto: Aleš Opekar | Zdroj: Český rozhlas

V Mexiku začalo třídenní světové ekonomické fórum zaměřené na Latinskou Ameriku. „Co je v současné době asi nejvíce trápí, je nedostatek vlastního kapitálu, Latinská Amerika stále potřebuje kapitál zvnějšku. Na druhé straně má poměrně velký potenciál v tom, že nezapadla do finanční krize tak hluboko, jako třeba Spojené státy nebo EU. Zároveň má i velký rozvojový potenciál v rozsáhlých počtech mladých generací a jejich spotřebitelských potřebách, které teprve začnou být uspokojovány,“ míní politolog Jan Němec.

Další kapitál by podle něj mohl do Latinské Ameriky plynout především z Číny, která se v oblasti stále více angažuje jako investor i obchodní partner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možnosti českých exportérů v Latinské Americe zhodnotil na Rádiu Česko politolog z VŠE Jan Němec

Výhodou je trvalý ekonomický růst většiny zemí regionu. „Růst je poměrně diferencovaný, některé země rostou velmi rychle, jako třeba Peru, některé naopak pomalu. Ale důležité je, že rostou stabilně. Poslední dekáda znamená pro Latinskou Ameriku asi nejdelší dobu kontinuálního růstu bez nějakých větších problémů v její moderní historii,“ míní politolog.

Češi by podle něj mohli také navázat na kontakty z dřívější doby. „Před rokem 1989 existovalo poměrně hodně ekonomických kontaktů mezi Československem a některými zeměmi Latinské Ameriky. I co se týká jazykové přístupnosti, tak je Latinská Amerika bližším partnerem než třeba východní Asie. Na druhé straně podmínky pro vstup na trh těchto zemí jsou dost často složité a proniknout na trh jako prodejce nebo i jako výrobce má spoustu administrativních bariér,“ upozorňuje Němec.

Ekonomické fórum v Mexiku se bude zabývat také vztahy s Evropskou unií, nepřepokládá se však, že by se jednalo o možné pomoci zadluženým státům eurozóny.

„Hlavním vystupujícím za Evropu je tam španělský předseda vlády Mariano Rajoy, který je jedním z těch konzervativních politiků zaměřujících se hlavně na úspory ve vlastní ekonomice, nikoli na sdílení pomoci. Evropa vůči Latinské Americe požadavek na nějakou pomoc ani nevznáší,“ vysvětluje politolog z Vysoké školy ekonomické.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme