Ekonomové: Mertlíkova demise je negativní zprávou

Špatná zpráva, tak hodnotí většina ekonomů demisi Pavla Mertlíka. Obávají se hlavně toho, že odchod Mertlíka a jeho lidí může poškodit a zpomalit rozběhnutou privatizaci. Na demisi ministra financí zareagovaly poklesem kursu na kapitálovém trhu zejména tituly, které souvisejí s privatizačními akcemi, došlo k poklesu i na trhu dluhopisů a oslabil také kurs koruny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonom Miroslav Singer ovšem patří k těm, kdo Mertlíkovy rezignace nelitují. Jak uvedl pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Pavel Mertlík je spolu s premiérem nejvíce zodpovědný za dramatické rozpočtové deficity, ketré budeme muset zaplatit všichni.

Po ohlášení demise ministra Mertlíka zahraniční i domácí investoři prodali státní dluhopisy za miliardu korun. Počítají s dalším zadlužováním státu, který bude vydávat další a především levnější dluhopisy. Ty potom investoři znovu nakoupí. Nyní se zbavovali především obligací s deseti a patnáctiletou splatností. Podle Martina Nejedlého ze společnosti Fincentrum snížení ceny znamená zvýšení výnosů z dluhopisů a tlak na úrokové sazby.

Milan Kopp, Bohumír Mazáč, Radek Mokrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme