Ekonomové: Nová vláda může prosadit hlubší reformy

Ekonomičtí analytici vnímají výsledky voleb pozitivně. Budoucí vláda bude mít podle nich šanci prosadit hlubší reformy. Měla by především vyřešit problémy s nadměrným zadlužením státu a omezit korupci. Na druhou stranu bude muset podporovat růst tuzemské ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Analytička Markéta Šichtařová považuje za podstatné, že vláda by mohla být po několika posledních letech silná.

„Síla vlády je klíčová pro to, aby vláda mohla prosadit jakékoli reformy a je jedno, jestli reformy budou posuzovány zleva nebo zprava. Nejdůležitější je to, že by se s největší pravděpodobností mohlo zastavit zadlužování České republiky a zřejmě přijde taky na řadu penzijní reforma,“ řekla Šichtařová.

Analytik David Marek zdůrazňuje, že by se případná středopravá koalice ODS, TOP09 a Věcí veřejných neopírala o hlasy přeběhlíků, ale měla by ve sněmovně pohodlnou většinu.

„Programy předpokládané středopravé koalice jsou do jisté míry slučitelné, určitě lze najít průnik v základních věcech jako je zastavení deficitního hospodaření státních rozpočtů a to jak změnou daňových sazeb, tak i změnou ve veřejných výdajích,“ řekl Marek.

Podle analytika ale bude záležet na tom, jestli vláda vznikne rychle, rychle připraví své programové prohlášení a to bude následně také plnit.

Igor Maňour, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme