Ekonomové: Úspory jsou nezbytné, snižování deficitu bude bolet

Vládu kritizuje za plány na nová úsporná opatření jak opozice, tak i koaliční Věci veřejné. Ekonomové ale zdůrazňují, že deficit se řešit musí, otázkou je jen jakým způsobem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Kabinet zvažuje kvůli udržení rozpočtového deficitu v dohodnutých mezích zmrazení důchodů nebo nový výpočet jejich valorizace, zvýšení DPH, snížení výdajových paušálů u živnostníků nebo větší zdanění bohatých. Podle ekonoma Davida Marka z Patria Finance je snížení schodku naprosto nezbytné. Otázkou je, jakou cestou se vydat.

„Díra ve státním rozpočtu ve výši 120 miliard korun se sama nezacelí. Je jasné, že snižování deficitu v takovém rozměru bude bolet, tomu se vyhnout nedá. Každá daň je zlo, my ale vybíráme to nejmenší zlo," říká David Marek. Zdanit spotřebu je podle něj menší zlo, než zdanit ekonomickou aktivitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech vlády na zmrazení důchodů a zvýšení DPH mluvili ve večerních Ozvěnách dne ekonomové David Marek z Patria Finance a Vladimír Pikora z Next finance

„Zvyšování DPH je pro ekonomiku méně škodlivé, než zvyšovat daně pro podniky a živnostníky,“ řekl Marek a zdůraznil, že by daň neměla být nástrojem sociální politiky. K tomu, aby se ošetřila situace sociálně slabších, by měly sloužit nástroje politiky sociální.

„Argument, že by potraviny měly zůstávat ve snížené sazbě DPH kvůli sociálním ohledům, je ekonomicky mylný. Sociálně slabší skupiny by se měly ošetřovat buď formou progrese u přímých daní nebo ještě lépe formou sociální politiky.“

VV odmítají zvýšení DPH i zmrazení důchodů, ČSSD volá po pádu vlády

Číst článek

Také Vladimír Pikora z Next Finance soudí, že nějaký krok musí být udělán. Upozornil, že už vloni bylo jasné, že se DPH bude výrazně zvyšovat. Toto řešení je podle něj pro vládu to nejsnazší.

Plánované zmrazení důchodů nebo jiný způsob výpočtu jejich valorizace považuje ekonom Pikora za neseriózní vůči stávajícím důchodcům, protože ti jsou v situaci, kdy s tím nemohou nic dělat.

ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Číst článek

„Bylo ale jasné, že to takto skončí. Řešení bylo málo a toto je pro vládu jedno z nejsnazších. Zasáhne to skupinu, která je méně organizovaná než pracujíc,“ uvedl Pikora.

David Marek dodal, že v této oblasti nás v souvislosti se stárnutím populace ty největší změny ještě čekají a nebudou to změny příjemné.

Lednový rozpočet v přebytku

Ekonom Pavel Kohout z firmy Partners upozornil na to, že letošní plnění státního rozpočtu není vůbec špatné. S daňovými sazbami by proto nehýbal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Pavel Kohout z firmy Partners v pořadu Stalo se dnes

„Pokud se podíváme na čísla o pokladním plnění státního rozpočtu z letošního roku, tak zjistíme, že se v lednu dařilo vybírat daně lépe a výdaje byly o něco nižší, než se čekalo. Lednový rozpočet měl přebytek ve výši 21 miliard.“

„Pokud byl schválen rozpočet s určitými parametry a teď se ukazuje, že situace nebude tak zlá, tak se nezdá, že by bylo nutné tak manipulovat s daňovými sazbami, se kterými by se obecně mělo hýbat co nejméně,“ řekl Kohout.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme