Ekonomové varují před zvyšováním mezd kvůli vyšší inflaci v eurozóně

Narůstající tlak na růst mezd patří mezi strašáky eurozóny. V rozhovoru pro francouzské rádio Evropa 1 to připustil prezident Evropské centrální banky Jean Claude Trichet. Jak řekl, vyšší mzdy by mohly přiživit inflaci, která je přitom už tak nad úrovní, na níž ECB cílí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Inflace v eurozóně je na úrovni 2,4 procenta, tedy o 0,4 procenta nad cílem ECB. A to zejména kvůli rostoucím cenám zemědělských komodit, energií, pohonných hmot a potravin. Pokud by se k těmto faktorům přidaly i vyšší platy, které by opět tlačily ceny vzhůru, mohlo by to podle ekonomů ohrozit křehké hospodářské oživení měnové unie.

S tím souhlasí i ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Jak připomněl na Rádiu Česko, inflace roste především v důsledku zvyšovaní cen položek, které jsou mimo kontrolu ECB. Jádrová inflace, tedy inflace očištěná o uvedené nákladové faktory, zatím podle něj zůstává pod dvouprocentním inflačním cílem ECB.

Přehrát

00:00 / 00:00

Narůstající tlak na růst mezd patří mezi strašáky eurozóny. Situaci sleduje i ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Problém by byl, pokud by se začala i tato složka inflace zvyšovat, zejména v důsledku sekundárních dopadů vyšších cen komodit, včetně potravin a pohonných hmot do inflace. A podpořit tento scénář by mohl i případný neadekvátní růst mezd,“ uvedl.

Prezident ECB Trichet uvedl, že zvyšování platů v eurozóně by teď byla ta ‘nejhloupější‘ věc, protože by to přispělo k opětovnému zvyšování cen. Přesto podle Vejmělka pravděpodobnost, že se to stane, existuje.

„Myslím si, že tlaky na růst mezd v eurozóně bezesporu budou. A to zejména v zemích se silnými odbory. A jejich argumentace bude postavena především na tom, že požadovaný růst platů je nezbytný k tomu, aby pokryl rostoucí životní náklady,“ uvedl.

Růst mezd musí odpovídat růstu v produktivitě

Podle Vejmělka je důležité, aby evropská ekonomika směřovala nadále z krize směrem k udržitelnému oživení hladce. Tomu by podle něj měl odpovídat růst mezd. „Čili měl by odpovídat především růstu v produktivitě. Pokud by byl růst mezd rychlejší, tak by to zhoršovalo konkurenceschopnost celé řady ekonomik eurozóny,“ dodal.

Největší problém by podle ekonoma mělo opět takzvané jižní křídlo eurozóny.

„Protože tyto země v měnové unii nemají možnost devalvovat měnu a zvýšit tak svoji cenovou konkurenceschopnost. A v podstatě jediná cesta je snížit jednotkové náklady na práci. Ovšem z politického pohledu je to obtížně prosaditelné,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme