Ekotendr zřejmě končí, vláda vítěze nevybere

Projekt obřího ekotendru končí, vláda vítěze s největší pravděpodobností nevybere. Oznámil to premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek předtím nedoporučil vládě přijmout nejlevnější nabídku. Podala ji firma Marius Pedersen Engineering a to 56 miliard 800 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas  na TK po jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas na TK po jednání vlády | Zdroj: ČTK

„Já jsem dnes podepsal rozhodnutí o nejvýhodnější nabídce a současně jsem informoval, že ani ta nejlepší nabídka nesplnila naše očekávání a že ji tedy vládě nedoporučím přijmout. Vláda teoreticky může mít opačný názor,“ řekl ministr Kalousek. To je ale podle něj velmi nepravděpodobné.

Podrobné argumenty ministr zveřejní až ve chvíli, kdy bude vláda o tendru rozhodovat. Cena se podle něj skládala ze tří částí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek v Ozvěnách dne

„Cena za práci, kterou by udělali jednotliví subdodavatelé, odpovídala předpokladům, dokonce i těm u ministerstva životního prostředí. Pak je to cena peněz, protože se předpokládalo, že koncesionář předfinancuje z vlastních zdrojů, aby to bylo rychle hotové a stát by mu to postupně s nějakými úroky splácel. I tato cena byla velmi slušná,“ uvedl Kalousek. Svojí výší ho ale zaskočila takzvaná riziková přirážka.

„Jednou z výhod tohoto tendru mělo být, že cena bude konečná a dodavatel si nemůže nárokovat více práce, což je riziko. Cena ale byla kvůli rizikové přirážce nepřesvědčivá a já ji vládě nemohu doporučit,“ prohlásil ministr financí.

„Tohle byl poctivý způsob, jak to udělat rychleji, efektivněji a levněji. Bohužel uchazeči takovou nabídku nepředložili, takže nezbývá nic jiného, než to dělat tak jako dosud,“ dodal Miroslav Kalousek.

Premiér Nečas už dříve navrhl rozdělit ekotendr do několika menších skupin, o které by se dál soutěžilo. Podobné řešení by podle něj bylo levnější, než dát celou zakázku jediné firmě.

Kritika Transparency International

Ekotendr dlouhodobě kritizuje Transparency International, které se nelíbí údajný silný korupční potenciál zakázky. Proti zakázce se už dříve vyslovily i koaliční Věci veřejné.

Také komentátor Radiožurnálu Petr Nováček připomněl spekulace, že vítěz takto obrovského tendru bude prakticky nekontrolovatelný. Že půjde o houštinu neprůhledných vztahů a že to bude semeniště pro korupci v obřích rozměrech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

„Potažmo by to mohla být i dobrá zásobárna životadárných finančních příspěvků pro politické strany,“ dodal Nováček.

Zakázka se týká více než 500 lokalit po celé republice. Jde například o areál Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále o Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Igor Maňour, Jana Uttendorfská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme