El País: Menší španělské banky mají problémy

Některé španělské banky nemají dostatečný kapitál. Podle deníku El País to ukázaly zátěžové testy. Těm se podrobilo 91 hlavních evropských bankovních domů. Výsledky budeme znát dnes večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská Investiční banka

Evropská Investiční banka | Foto: europa.eu

Španělské malé regionální banky rozpůjčovaly miliardy eur na hypotéky a rozvoj stavebního sektoru. Po splasknutí bubliny na trhu s nemovitostmi mají problémy a musejí se vyrovnat s velkými ztrátami.

Podle Davida Jurčíka, který se ve společnosti Deloitte zaměřuje na korporátní riziko, jsou nejcitlivější právě středně velké a menší španělské banky. „Tyto banky se intenzivně angažovaly v investicích do nemovitostí a zaznamenaly hodně velké ztráty. Právě recese má na ceny nemovitostí velký vliv,“ řekl Jurčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejohroženější jsou španělské banky, říká David Jurčík, který se ve společnosti Deloitte zaměřuje na korporátní riziko

Podle ankety banky Goldman Sachs testy neprojde 10 bank. Má mezi nimi být i německá Hypo Real Estate.

Německé banky jsou považovány za jedno z nejslabších míst celého finančního sektoru. Ze čtrnácti testovaných ale zatím podle neoficiálních informací neprošla pouze banka HRE, která je jedním z největších držitelů státních dluhopisů Řecka, Španělska či Portugalska.

Důvěryhodnost testů

Jestliže některé z bank testem skutečně neprojdou, posílí to důvěryhodnost jeho výsledků. Opak by totiž znamenal, že test je příliš mírný.

Neúspěšné banky budou muset získat další kapitál. Pokud jim odmítnou půjčit trhy, peníze do nich možná budou muset opět nalít vlády. Nečeká se ale, že by se tentokrát jednalo o závratné sumy.

Výbor evropských bankovních dohledů čeká se zveřejněním zprávy o zátěžových testech až na večerní uzavření burz.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme