Elektřina a plyn ve většině regionů podraží

Domácnosti budou mít příští rok dražší elektřinu. V některých regionech podraží i plyn. Regulované ceny energií na rok 2005 zveřejnil Energetický regulační úřad. Ceny elektřiny od ledna vzrostou pro domácnosti o 4,3 procenta. Plyn má být dražší o 1,3 procenta. Podle Energetického regulačního úřadu se v některých městech zvýší i ceny dodávek tepla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsvícená žárovka

Rozsvícená žárovka | Foto: Jan Rosenauer

Předseda úřadu Josef Fiřt vysvětlil, že u elektřiny v České republice budou mezi jednotlivými regiony rozdíly: "Nejvýraznější úpravy cen pocítí zákazníci v zásobovacích územích Jihočeského a Jihomoravského kraje, avšak v rozdíleném pojetí. Protože tyto společnosti Jihočeskou a Jihomoravskou energetiku vlastní společnost E.on, od 1. ledna dojde spojení těchto společností a tím i vyrovnání cen mezi těmito oblastmi a bude jedna regionální cena pro jižní Čechy a jižní Moravu." Na jižní Moravě zdraží, a to o 7,6 procenta, na jihu Čech naopak zlevní o 5,8 procenta.

Průměrná cena elektřiny pro domácnosti bude 2356 za megawatthodinu bez DPH, čili nárůst asi o 98 korun. Úřad určil ceny elektřiny na příští rok jen domácnostem, pro ostatní zákazníky bude trh liberalizovaný.

Plyn pro všechny kategorie odběratelů podraží v průměru o 1,5 procenta. Odběratelům v Praze a východních Čechách plyn zlevní. Nejvíce, o 3,3 procenta, podraží ve středních Čechách. Úřad nestanovoval ceny pro velkoodběratele, pro ty je trh od ledna liberalizovaný.

Regulátor také předpokládá zdražení o tři procenta u tepelné energie vyrobené z uhlí, u ostatních paliv v průměru o sedm procent, především kvůli nárůstu ceny plynu.

Podle analytika společnosti Wood and Company Tomáše Pilaře by pak mohlo být dražší i zboží v obchodech. Myslí si ale, že nijak dramatické to nebude: "Výrobci si samozřejmě uvědomují, že pokud by ceny výrazněji zvýšili, tak by lidé ztratili zájem o nákup takovýchto produktů, a proto se domnívám, že výrobci musejí hledat úsporu jinde. zejména jde o zavádění modernějších technologií a zvyšování produktivity,"poznamenal Pilař.

Milan Kopp, Viktorie Hošková, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme