Elektřina bude příští rok opět dražší

Domácnosti se musejí připravit, že elektřina bude příští rok opět dražší. Společnost ČEZ vzhledem k vývoji na trhu předpokládá, že by cena mohla vzrůst téměř o 6 procent. Konečné slovo ale bude mít v listopadu Energetický regulační úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektroměr

elektroměr | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Ministr průmyslu Milan Urban také v případě výrazného zdražení počítá s možností kompensace dopadů pro sociálně slabší.

"Nebudu potvrzovat v žádném případě nějaké konkrétní procento. Já si myslím, že musíme respektovat realitu evropského trhu, na druhé straně ale očekávám, že ČEZ nalezne způsob, jak pochopit a vzít v úvahu situaci českých spotřebitelů. Dovedu si také představit, že část zisku ČEZU, který připadá státu, by byl využit na zmírnění dopadů u sociálně slabších vrstev obyvatel," řekl Českému rozhlasu Urban.

Milan Urban nicméně předpokládá, že elektřina nakonec zdraží méně, než tomu bylo letos: "Okolo pěti procent. Je také otázka, co to je reálný růst, musíme do toho započítat případnou inflaci a podobně. Ale v každém případě si myslím, že pro domácnosti v České republice ten růst bude menší než v loňském roce a že zůstane (cena) elekrické energie jednou z nejnižších v celé Evropě."

Velkoobchodní ceny elektřiny se v příštím roce pravděpodobně zvednou o 17 procent. Vyplývá to z výsledků aukce na prodej virtuální elektřiny. Simulaci burzovního obchodu provádí elektrárenská společnost ČEZ každým rokem a sonduje si tak, za jaké ceny by velkoobchodníci chtěli elektřinu nakupovat.

Milan Kopp, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme