Elektřina od ledna zdraží v závislosti na dodavateli o 10 a 16 procent

Energetický regulační úřad dnes oznámil, že domácnosti, kterým dodávají elektřinu ČEZ a Pražská energetika, od ledna zaplatí o 9,9 procenta více než letos. Zákazníkům společnosti E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, se ceny zvýší o 16,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Jan Rosenauer

Ceny se liší podle toho, kdo elektřinu dodává. Každý distributor má vlastní cenovou politiku. Podle dodavatele se změní také ceny pro malé podnikatele - nejméně za dodávky elektřiny připlatí zákazníci ČEZ, a to 9,4 procenta, PRE zdraží o 14,4 procenta a E.ON až o 18 procent.

Konečná cena se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

U zemního plynu Energetický regulační úřad předpokládá, že celková cena dodávek pro domácnosti se k 1. lednu 2009 nezvýší. Regulovaná část ceny pro domácnosti je u elektřiny přibližně 40 procent, v případě plynu pak zhruba 30 procent.

Hospodářská komora kritizuje chystané zdražení elektřiny

Na ohlášený růst cen elektřiny na příští rok nesouhlasně reagovala Česká Hospodářská komora. Její prezident Petr Kužel upozorňuje na to, že vyšší náklady sníží konkurenceschopnost našich podniků v dobách ekonomického poklesu.

"Firmy se v tuto chvíli zmítají v hospodářském útlumu. A zejména firmy, které používají elektřinu jako svůj výrobní prostředek, jsou dnes jistě nerady, protože zjišťují, že jejich náklady neustále porostou. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby Energetický regulační úřad zasáhl. Protože si myslím, že i regulační úřad by měl mít nějakou zodpovědnost."

Rostoucí ceny energií jsou v poslední době častým terčem kritiky. Například slovenský premiér Robert Fico už v srpnu pohrozil energetickým podnikům vyvlastněním, pokud budou prosazovat neúměrné zvyšování cen energií.

Proti nepřiměřenému růstu cen energií možná bude zasahovat Evropská komise. Vyplývá to z návrhu opatření ke zmírnění dopadů současné hospodářské krize a obnově evropské ekonomiky. Ten komise představí ve středu. Pracovní materiál se ale ještě může změnit.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme