Za leden a únor změnilo dodavatele elektřiny nejvíc domácností v historii České republiky

V lednu a únoru vyměnil dodavatele elektřiny rekordní počet domácností. K jiné společnosti jich přešlo přes 94 tisíc. To je o třetinu víc než ve stejném období loni a vůbec nejvíc v historii Česka. Vyplývá to z údajů společnosti OTE.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovky (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka PxHere (CC0 Public Domain)

Průměrná cena elektřiny stoupla podle statistického úřadu meziročně o devět procent. Domácnosti tak zkouší ušetřit přechodem k jinému dodavateli. „Cenové rozdíly mezi nejdražšími a nejlevnějšími dodavateli jsou výrazné. Změnou dodavatele lze ten dopad na rodinný rozpočet v podstatě eliminovat,“ říká výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Konec levné elektřiny, dražší potraviny, ale levnější nafta a benzin. Co čeká Česko v roce 2019?

Číst článek

Distributoři zdražovali kvůli výraznému růstu cen elektřiny na burzách. Ten se ale v předchozích měsících zastavil. Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera by tak zdražování mohlo skončit.

„Některým dodavatelům budou ještě dobíhat starší kontrakty. Budou muset převést na zákazníky to cenové zvýšení. A co se týče těch kontraktů, které byly už přeceněny ke konci tohoto roku, nemělo by dojít k jejich navyšování,“ říká Pfeiler Radiožurnálu.

Elektřina pro domácnosti a firmy ale zdražovala už během roku 2018. Podle statistik společnosti OTE přešlo od ledna do listopadu 2018 k jiné firmě téměř 350 tisíc domácností.

Lidé mění taky dodavatele plynu. Za první dva měsíce přešlo k jiné společnosti 52 tisíc domácností.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme