Plyn i elektřina v příštím roce podraží, domácnosti si připlatí zhruba tisícikorunu

Za elektřinu i plyn si domácnosti v Česku příští rok připlatí. Podle odhadů Energetického regulačního úřadu půjde u rodinného domu, kde se plyn využívá k vaření, ohřevu vody i vytápění, o zhruba tisíc korun ročně navíc. U elektřiny by v podobném případě mělo jít až o 800 korun ročně. Velmi ale záleží na konkrétní firmě, od které si domácnosti energie kupují.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn od příštího roku podraží (ilustrační foto)

Plyn od příštího roku podraží (ilustrační foto) | Foto: CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

U elektřiny i plynu se konečná cena dělí na dvě základní složky – na regulovanou část, kterou může ovlivňovat Energetický regulační úřad (EGÚ), a na neregulovanou část, kde si cenu určují dodavatelé na trhu, tj. různé energetické firmy. U plynu regulovaná část tvoří přibližně čtvrtinu výsledné ceny, u elektřiny už je to zhruba polovina.

EGÚ v pátek oznámil, že regulované složky zdraží. V případě elektřiny pro domácnosti a malé podnikatele půjde v průměru o dvě a půl procenta. Podobný nárůst se týká i plynu. U velkých odběratelů elektřiny, jako jsou třeba podniky, naopak cena klesne.

Lidé mění dodavatele elektřiny a plynu nejvíce za poslední tři roky. Mohou ušetřit tisíce

Číst článek

Bude však záležet na konkrétních dodavatelích. I přesto EGÚ nabídl své odhady, jak by se ceny plynu pro domácnosti mohly v příštím roce vyvíjet, popisuje Vladimír Outrata, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

„Co se týče plynu k vaření, rozdíl v nákladech mezi rokem 2018–2017 je asi 26 korun za celý rok včetně DPH. Co se týče rodinného domu, tam se rozdíl pohybuje v částce tisíc korun za rok, kde je to rozdíl zhruba mezi 36 a 37 tisíci korunami,“ vysvětlil Radiožurnálu.

U elektřiny úřad odhaduje růst konečné ceny o zhruba tři až čtyři procenta. U domácnosti, která používá elektrické přímotopy, by tak účet narostl až o 800 korun ročně. Je to ale samozřejmě pouze předpoklad, protože tržní část ceny úřad neovlivní.

Dodavatelé zdražení neplánují

„Ceny zemního plynu pro příští topnou sezonu zůstanou stabilní. Mohu zmínit i ceny elektřiny. Ty zůstanou také stabilní, i když všichni vidíme na světových trzích růst cen silové elektřiny, tak my se pokusíme udržet tyto ceny pro příští měsíce, pro delší období,“ informoval mluvčí společnosti Innogy Martin Chalupský.

Uhlí má v energetice budoucnost. ČEZ i stát by s ním měly počítat, tvrdí analytik

Číst článek

Také třeba společnost ČEZ podle mluvčího Romana Gazdíka v příštím roce ceny plynu zvedat neplánuje, ceníky elektřiny firma teprve připravuje.

Na energetickém trhu je nyní značná konkurence, a firmy proto budou případně zdražovat velmi opatrně.

„Zvýšení ceny nebo změna obchodních podmínek by znamenalo uvolnění smluv pro další čekající zákazníky se smlouvami a oni by o zákazníky přišli. Z toho důvodu asi dodavatelé nezdražují, ale zdraží se nové nabídky, tzn. že ten, kdo přejde nebo komu končí fixovaná smlouva s fixní cenou, už nebude mít tak atraktivní nabídky jako před rokem,“ vysvětluje Jan Schindler, analytik portálu TZB-info.

V minulosti podle Schindlera regulované ceny rostly, jenže klesaly ceny silové elektřiny, a proto se ve výsledku nezdražovalo. Jenže v současné době ceny elektřiny na burze rostou, a proto i nové nabídky pro zákazníky půjdou nahoru.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme