Elektřinu by mohly vyrábět malé jaderné reaktory. České firmy v nich vidí příležitost

Politici, ekologové i ekonomové se poslední dobou hodně zaměřují na otázky budoucnosti energetiky. Kromě boomu výroby z obnovitelných zdrojů uvažují i o možnostech takzvaných malých jaderných reaktorů. Pokud by se takto elektřina skutečně začala vyrábět ve světě, byla by to obchodní příležitost i pro české výrobce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jaderné elektrárně Dukovany umístili na komín horolezci budky pro sokoly

V Jaderné elektrárně Dukovany umístili na komín horolezci budky pro sokoly | Foto: Michal Malý

Malé jaderné reaktory najdou uplatnění hlavně v odlehlých končinách, kde je nízké zásobování elektřinou, menší kapacita přenosových sítí nebo tam elektrické vedení není. Mají menší spotřebu vody na chlazení.

„Tyto reaktory by měly být bezpečnější. Například i proto, že palivo by se tam dováželo blokově,“ oceňuje menší bezpečnostní rizika vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller.

Malé reaktory jsou takové, které mají výkon od 50 megawattů, tedy přibližně jako třetina temelínského bloku, až do 400 megawattů. Náklady na jejich výstavbu by měly být menší než u klasických jaderných elektráren, a proto by si je mohly dovolit i státy, které na obří investice do energetiky nemají dost peněz. Nicméně jejich provoz úměrně tomu levnější nebude.

Místo jaderné elektrárny vyroste v Černobylu ekologická solární farma

Číst článek

Malé jaderné elektrárny se pro průmyslové využití teprve vyvíjí. S americkými partnery na tom v oblasti solných technologií spolupracuje i dceřiná firma UJV Řež – společnost Centrum výzkumu Řež.

Americká firma předpokládá, že přibližně za dva roky by mohla požádat o licenční řízení. Na budoucí výrobě malých reaktorů by se mohly podílet i české podniky. Například strojírenské, specialisté na měření a regulaci nebo dodávající elektrotechniku.

„Potom také firmy specifické pro jadernou energetiku jako jsou chemické laboratoře, měření jaderného záření nebo fyzická ochrana,“ přidává další oblasti energetický expert Aleš John.

Na druhou stranu energetický analytik J&T banky Michal Šnobr si myslí, že prosadit se na tomto trhu mezi velkými výrobci přímo malých reaktorů nebude pro české podniky jednoduché. „Ty reaktory budou doménou zemí jako USA, Rusko, nebo Čína, Pokud by k tomu české firmy pozvaly, tak to budou jen malé subdodávky.“

V Evropě navíc trvá dlouho, než podobná zařízení získají potřebná povolení. Z hlediska bezpečnosti a stavebního povolení se totiž malé reaktory posuzují stejně přísně jako velké jaderné elektrárny. A Česká republika v tom není výjimkou.

Jitka Hanzlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme