Elektromobily Tesla lákají investory nově i na burze

Spojené státy dnes čeká první vstup automobilky na burzu po dlouhých 54 letech. V roce 1956 šlo o Ford; nyní se své akcie pokusí investorům udat Tesla, výrobce elektromotorem poháněného sporťáku, který už vlastní například herci Brad Pitt a George Cloony. I přes podobné, hodně diskutované úspěchy na tom ale Tesla není finančně vůbec dobře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesla Roadster Sport

Tesla Roadster Sport | Foto: Tesla Motors

Od svého založení v roce 2003 je totiž každý rok ztrátová, spolykala 230,5 milionů dolarů v hotovosti, a podle svého vedení ještě dva roky v červených číslech bude. Přesto svůj potenciál jistě má, o čemž svědčí i investice Toyoty, majitelů Googlu a nebo Abú Dábí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O investici do elektromobilu automobilky Tesla mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil

„Na Teslu nemůžeme pohlížet jako na standardní hotový podnik. Je to společnost, která je stále ve fázi vývoje svého produktu, který ještě není hotový. Není ho schopna prodávat v masovém měřítku. Finanční situace podniku je dána spíše schopností získávat kapitál od dalších a dalších investorů, kteří by měli společnosti pomoci dosáhnout toho konečného cíle, tedy vyvinout produkt, který bude moci masově prodávat,“ říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil a dodává:

„V tomto případě je prodáván příběh a budoucí příslib, takže minulé výsledky nejsou pro investory až tak směrodatné.“

Administrativa prezidenta Obamy nyní výrobce elektromobilů výrazně podporuje. Podle Potměšila se tak snaží snižovat závislost USA na fosilních palivech. Proto podporuje technologie, které by tomu měly napomoci:

„To, jestli tou technologií budoucnosti budou právě elektromobily ukáže až čas.“

Analytik Potměšil považuje investici do akcií Tesly za spekulativní, nikoliv bezpečnou:

„Objem vydávané emise akcií je větší, než se předpokládalo. Podle analýz je totiž Tesla schopna přilákat poměrně velké množství investorů. Já osobně bych se ale zaměřil spíše na zavedené značky výrobců automobilů, kteří produkují nebo vyvíjejí elektromobily. Pokud ti uspějí, dokážou vyrábět elektromobily daleko laciněji, protože budou moci využívat svou již existující infrastrukturu.“

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme