Elektronizací veřejných zakázek stát může ušetřit 50 miliard

Vláda dnes projednává strategii elektronizace zadávání veřejných zakázek, kterou vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Stát by díky ní mohl ušetřit 50 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo pro místní rozvoj. Ilustrační foto.

Ministerstvo pro místní rozvoj. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Jde o odhad z celkového objemu veřejných zakázek, který například v posledním roce dosáhl řádově 620 miliard korun. Ten odhad je založen na úsporách a vylepšeních, které přinese,“ uvedl Jan Dvořák z MMR.

K dalším výhodám podle jeho slov patří výrazné posílení transparentnosti celého průběhu veřejných zakázek. Elektronizace umožní také uveřejnění maximálního rozsahu informací o zadávacích řízeních, o jejích výsledcích i o průběhu veřejné zakázky. Zlepší se rovněž informovanost veřejnosti o zadávaných veřejných zakázkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektronizaci veřejných zakázek ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Celý proces se zprůhlední. Průhledný systém zbaví zakázky jakýchkoliv dohadů a důvěra firem v ně bude k nezaplacení,“ zdůraznil Jan Dvořák.

Zavedením automatických metod hodnocení se podle jeho slov zvýší objektivita výběru nejvhodnější nabídky. MMR tento systém již aktivně zavádí, a to i u menších zakázek.

Strategie elektronizace zadávání veřejných zakázek je naplánovaná na období 2011 až 2015.

„Transparentnost je určitě jeden z nástrojů, jak preventivně zamezit nějakým manipulacím či korupci při zadávání veřejných zakázek, což je určitě velký klad,“ pochválil záměr elektronizace Martin Kameník z občanského sdružení Oživení.

Upozornil ale, že transparentnost jako taková nemusí v každém případě znamenat absolutní imunitu vůči nežádoucímu ovlivňování výběrového řízení.

„Každý systém se dá nějakým způsobem obejít, například nastavením kvalifikace, hodnotících kritérií. Existují i rizika spojená s realizací veřejné zakázky, kde samozřejmě také existují způsoby, jak dejme tomu neplnit dostatečně podmínky, které původně uchazeč slíbil plnit ve výběrovém řízení,“ uzavřel Martin Kameník.

Václav Sochor, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme