Elon Musk čelí obvinění z pohrdání soudem. Tweetoval bez povolení o automobilce Tesla

Generální ředitel amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk čelí obvinění z pohrdání soudem. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) tvrdí, že Musk nedávnou zprávou na twitteru porušil loňskou dohodu o urovnání její žaloby. Akcie Tesly v reakci na toto obvinění oslabily o zhruba pět procent.

Tento článek je více než rok starý.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Tesly Elon Musk.

Šéf Tesly Elon Musk. | Foto: Noah Berger | Zdroj: Reuters

Musk se v rámci dohody o urovnání zavázal, že nebude na twitteru zveřejňovat informace s možným dopadem na akciový trh, pokud nejprve nedostane souhlas hlavního právníka Tesly. Podle burzovní komise tento závazek porušil minulý týden tweetem o předpokládaném objemu výroby Tesly v letošním roce.

Tesla made 0 cars in 2011, but will make around 500k in 2019

01:15 – 20. 02. 2019

8090 119205

Musk v tomto tweetu napsal, že „Tesla v roce 2011 vyrobila 0 vozů, ale vyrobí kolem 500 000 vozů v roce 2019.“ Podle komise Musk před zveřejněním tohoto tweetu nezískal potřebné svolení.

Zveřejněný tweet byl nepřesný a Musk po několika hodinách vydal další, ve kterém na chybu upozornil. Vysvětlil, že měl na mysli, že tempo týdenní výroby Tesly do konce letošního roku dosáhne takové úrovně, že v přepočtu na celý jeden rok by produkce činila 500 000 vozů, píše list Financial Times.

Meant to say annualized production rate at end of 2019 probably around 500k, ie 10k cars/week. Deliveries for year still estimated to be about 400k.

05:41 – 20. 02. 2019

1415 42819

„Soudce má značnou volnost při výběru postihu,“ uvedl podle listu profesor práva Carl Tobias z Richmondské univerzity. Dodal, že soud by mohl například zrušit dohodu o urovnání žaloby, zakázat Muskovi práci v Tesle, nebo ho dokonce poslat do vězení.

Teslu nově povede Robyn Denholmová. Nahradí Muska, který musel alespoň na tři roky odstoupit

Číst článek

Musk v srpnu překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Burzovní komise následně podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií z burzy neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory.

Krátce nato se komise s Teslou a Muskem dohodla na urovnání obvinění. Tesla a Musk museli každý zaplatit 20 milionů dolarů (přes 450 milionů Kč) a Musk byl mimo jiné nucen přistoupit na to, že alespoň na tři roky odstoupí z funkce předsedy správní rady Tesly. Generálním ředitelem ale mohl zůstat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme