Regulátoři obvinili Muska z podvodů s cennými papíry. Žádají pokutu a jeho odchod z čela Tesly

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve čtvrtek podala žalobu na generálního ředitele výrobce elektromobilů Tesla Elona Muska kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení podniku z burzy a obvinila ho z podvodů s cennými papíry.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O obvinění Elona Muska informoval zpravodajský web BBC.

Musk minulý měsíc překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a za každou akcii podniku by nabídl 420 dolarů. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Tesla by mohla přejít do soukromých rukou, napsal Musk. Cena akcií automobilky výrazně vzrostla

Číst článek

Regulátoři Muskův výrok o převzetí Tesly a stažení akcií označili za „nepravdivý a zavádějící“. Zdůraznili přitom, že vedl k chaosu na burze a poškodil investory. Žádají, aby byl Musk pokutován a zároveň, aby nemohl stát v čele veřejně obchodovatelné společnosti, včetně Tesly, píše agentura Reuters.

Musk je spoluzakladatelem Tesly a od roku 2008 je jejím generálním ředitelem. Žaloba byla podána ve čtvrtek u federálního soudu na Manhattanu. Akcie Tesly na konci obchodování odepsaly více než 10 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme