Musk čelí střetu zájmu v odkupu společnosti SolarCity Teslou. Právníka firmy označil za ‚špatného člověka‘

Zakladatel a ředitel společnosti Tesla Elon Musk čelí obvinění ze střetu zájmu kvůli koupi firmy SolarCity. Akcionáři tvrdí, že zatajil její špatný finanční stav a připravil je o slibované zisky. Právník akcionářů SolarCity Randall Baron během soudní přelíčení po Muskovi chtěl, aby přiznal chybu, vizionář ho ale místo toho označil za „špatného člověka“.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Tesly Elon Musk.

Šéf Tesly Elon Musk. | Foto: Noah Berger | Zdroj: Reuters

Musk následně u soudu dodal, že „má respekt pro soud“ ale ne pro Barona, píše server The Independent. Právník u soudu řekl, že podnikatel vede jeho firmu pro výroby elektromobilů bez „jakýkoliv vnějších zásahů a zodpovědnosti za selhání“.

Baron své tvrzení podpořil videem, kde Musk říká, že chce vést své vlastní firmy, takže nemusí dělat to, co sám nechce. Přidal i další klipy, kde ukazuje, že nemá rád kritiku. „Nechci být ředitel, ničeho,“ opanoval u soudu Musk. „Preferuji svůj čas trávit designem nebo konstruováním,“ dodal s tím, že naopak kritiku vítá a „vidí zpětnou vazbu jako dar“.

Tesla přestane přijímat platby v bitcoinech za svá auta. ‚Je to na úkor životního prostředí,‘ napsal Musk

Číst článek

Právník akcionářů pokračoval, že sám Musk sebe označil během papírování pro Komisi pro cenné papíry jako „Technokrál Tesly“ a svého finančního ředitele jako „pána mince“ (master of coin), aby demonstroval svůj vůdcovský styl.  

Americký podnikatel a vizionář čelí obvinění, že byl ve střetu zájmů jako většinový akcionář firmy, kterou založil spolu se svými bratranci Lyndonem a Peterem Riveovými. Spolu s ostatními řediteli Tesly porušil podle žaloby také své povinnosti vůči firmě, když schválil nákup SolarCity.

V minulém roce byli řídící členové rady Tesly kromě Muska v případě koupi SolarCity zproštěni obžaloby po vyrovnání v hodnotě 60 milionů dolarů. Musk vyrovnání odmítl. Případ měl být původně projednáván už loni v březnu, ale se kvůli pandemii koronaviru se tak stalo až letos.

zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme